Cruyffiaanse versoepeling

Ik zeg het meteen maar even, de term heeft Pieter Derks, columnist op radio 1, YouTube en de Youp van de nieuwe generatie cabaretiers, verzonnen maar het is wat mij betreft de enige juiste typering van het huidige beleid t.a.v. de versoepelingen.

Want wie snapt dit nou nog?

De supermarkt, zonder enige beperking te bezoeken. Andere winkels? No go. Terwijl vorig jaar al gebleken is dat de stadscentra met mooi weer helemaal vol konden lopen, bomvolle terrassen erbij, en nul extra besmettingen. Weet u nog? Dat Jaapio en de rest vd kauwgomballenbende ons voorhield dat we drie weken na het Pinksterweekend pas konden zien welke horror we hadden aangericht met al dat winkelen, en er drie weken later helemaal niets extra’s waar te nemen was. De eerste Cruyffiaanse uitdrukking kun je hier kwijt: Als je hetzelfde doet als het vorige jaar, moet je niet teveel rekenen op hele andere uitkomsten, want da’s logisch.

Afgelopen zondag is er wel een schokkend nieuw inzicht ingedaald bij ome Jaap van het OMT

“Leer er maar mee leven, want het gaat niet meer weg, dit virus” of woorden van gelijke strekking, sprak van Dissel uit. Jaja dat leest u goed. Voortschrijdend inzicht. En dus zou je bij gelijkblijvende omstandigheden in de horeca en winkels, gewoon open moeten kunnen. Niet met zijn allen tegelijk naar binnen, niet met zijn allen op een kluitje in de kroeg maar ruim uit elkaar op het terras moet gewoon kunnen. Dat konden we vorig voorjaar ook. Daar zou de Grote Cruijff over gezegd kunnen hebben: Als je daardoor achter de feiten aan gaat lopen, dan ben je dus te laat vertrokken.

De derde golf, ook zo’n belofte, die vooralsnog een belofte blijft.

Je hebt in het voetbal talenten, die beginnen als belofte maar daarna toch gewoon alsnog bij RKC of FC Den Bosch hun carrière vol maken. En daar is helemaal niks mis mee. Maar de belofte Derde golf, wij noemen ‘m de golf 3, maakt de hooggespannen verwachtingen nou niet bepaald waar. Da’s geen heel groot probleem in dit geval, maar zijn marktwaarde, uitgedrukt in geloofwaardigheid, is wel tanende. Dat heeft ook te maken met de rekenmodellen. Want stop je er stront in, dan komt er stront uit. En da’s geen bloemetjeslucht. Maar dat begrijp je pas als je het snapt.

Ik heb dan ook begrip voor ondernemers die 2 maart hun deuren of terrassen weer gaan openen.

#zedoenweermee.

Ze gaan gewoon weer meedoen, omdat de koek op is. Het pensioen is opgegeten, de erfenis van oma er doorheen gejaagd, de caravan en jetski’s zijn verkocht. En aangezien de sekswerkers ook nog niet aan de gang mogen, kunnen vrouw en dochter ook niet extra bijdragen. Op z’n Cruijffs: Als jij niet aan de bal bent, kun je ook niet scoren. Want ze krijgen 80% van deze kostenpost, 60% procent van een andere kostenpost, maar wel 100% de rekening gepresenteerd. En een elastiekje kan rekken totdat het knapt. En da’s dan weer logisch.

Want als de regering onnavolgbare persconferenties mag geven, mogen ondernemers in nood onnavolgbaar terug reageren.

En stopt men dus vanzelf met het volgen van de maatregelen. Je maakt gewoon geen vrienden met wat ze nu doen. Namelijk, ons doodgooien met berekende ellende. Komt dat vervolgens niet uit, dan komt dat omdat ze zulke goede maatregelen hebben ingevoerd. Komt het wel uit, dan hebben wij ons niet aan de maatregelen gehouden. En weten ze niet waar het nou blijft, dan schuiven ze de maatregelen en hun aankondiging van COVID-19 geddon gewoon steeds vooruit…

En wij maar vitamine D tekorten opbouwen met al dat binnenzitten. En los van de uitgestelde reguliere zorg, vrees ik pas echt de zorg die geleverd moet gaan worden om alle bijkomende schade en verloren levensjaren teniet te doen. En je kunt het R getal omlaag brengen, tot onder de 1 maar ondertussen gewoon blijven berekenen dat de grote dreun er nog aankomt. Maar als jouw tegenstander niet op hetzelfde voetbalveld staat, kun je moeilijk tegen ‘m spelen. Da’s logisch.

Ik hoop dat u uit de bovenstaande warboel de persconferentie van afgelopen week herkent.

En misschien is het ook maar gewoon beter dat je er geen zak van snapt, omdat je het niet begrijpt.

Rust zacht, grote meester.

Althans dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.