Daar gaan we weer: Dictator Rutte regeert per decreet en schrapt zo de privacybescherming van liefst 80.000 Nederlandse burgers.

Tijdens de coronacrisis was het soms nodig snel te handelen. Daarvoor beschikt een minister over de ministeriële regeling. Dat is een wetgevend instrument, dat niet eerst door het parlement hoeft te worden goedgekeurd, en er voor is om in crisissituaties snel te kunnen handelen.

Deze regering misbruikt de ministeriële regeling nu om de strenge Europese en Nederlandse privacyregelgeving buiten werking te stellen voor 80.000 Nederlanders

Want onder die regeling hoeft er niet op privacy getoetst te worden. En ze gaan zover dat als jij als 1 vd 80.000 bezwaar maakt tegen het delen van je gegevens, ze niet niet meer gedeeld worden. Welnee. Dan “mag” de arts 2 vd velen verschillende gegevens die ze moeten gaan aanleveren, eruit laten. Dus bezwaar maken en niet meedoen met aanleveren, is alleen voor mensen zonder blauwe ggz ster op hun jas. (Dit is geen holocaust vergelijking, slechts de vaststelling dat er verschillende rangen burger bestaan in dit land. Net als toen joden met een gele ster moesten gaan lopen). Daarmee is het een voldongen feit: Wij zijn mindere mensen. Voor ons geldt niet dezelfde bescherming als voor mensen zonder diagnose. Want nooit met ggz te maken hebben gehad, zegt absoluut niets over jouw geestelijke gezondheid. Geloof mij als ik uit ervaring spreek: De gevaarlijkste gekken zien nooit een ggz van binnen.

Ze willen met onze gegevens een computermodel vullen. De wetenschappers die het bedacht hebben, keren inmiddels op hun schreden terug.

Maar dat absoluut terzijde. Rutte pleegt een stevig staaltje machtsmisbruik. En wederom over de rug van kwetsbare mensen. Rutte heeft echt een fetisj voor het daar bezuinigen schenden of afpakken van rechten of middelen waar weinig protest van te verwachten is. Kijk maar terug. Alleen maar harde ingrepen daar waar protest niet of nauwelijks te verwachten is. En begrijp ik meteen waarom ie geen vrouw/man heeft en geen gezin. Of je nou gepensioneerden pakt, mensen met een buitenlandse achternaam, of zieken, het doet er niet toe. Je bent in mijn ogen dan een misdadiger tegen de menselijkheid. Want hij vraagt zich niet eens af wat het doet bij mensen met een psychisch lijden. Welnee. Komt niet eens bij hem op.

En u, mijn hoogopgeleide lezerspubliek, u doet niets.

En zo werk je wantrouwen, complottheorieën en denken, en op een dag een heuse burgeroorlog, in de hand. Je schreeuwt erom door alsmaar verder door te drijven wat jou goeddunkt ten koste van de groepen die het al niet kunnen hebben. Ik mag mezelf hoogopgeleid noemen. Maar ik kom wel van de straat. Ik heb alles wat u vreest van dichtbij gezien. Ik weet dat we gewoon beesten onder de beesten zijn.

We zijn wel het enige zoogdieren ras dat soortgenoten naar het leven staat.

De enige soort op Aarde en in het hele heelal gok ik, die de eigen groep verdeeld in hogere en lagere leden en de lagere leden het leven gerust zuur maakt ten behoeve van de bovenste echelons in de groep. Eigen soortgenoten tot slaaf maakt. Zijn ouderen afdankt als oud vuil. En zijn hele omgeving naar het leven staat. Want zelfs de dino’s, de vorige plaag die deze planeet teisterde, maakte van hun leefomgeving niet zo puinbak als wij hebben gedaan. Kortom, vertel mij niks over hoe fijn beschaafd we zijn. Allemaal gelul. Vernis. Zo dun mogelijk aangebracht.

En zo kun je ook het geloof wel failliet verklaren. Want of God bestaat niet, of hij is niet de almachtige God die ons wordt voorgespiegeld.

Anders zat onze maatschappij wel anders in elkaar. Ik mocht de afgelopen maanden een aantal nieuwe mensen leren kennen. En met name 1 sprong eruit als authentiek zichzelf, en een prachtige ziel in een nog mooiere verpakking. Hoort ook bij die 80.000. Ik de afgelopen jaren welgeteld 3 mensen van buiten de groep van 80.000 leren kennen die zo zuiver zichzelf waren dat ik graag met ze omga. 2 zakenmensen die zich door mij lieten overtuigen dat zonder winstoogmerk het verdienmodel van de zorg moet worden. En 1 thuisbegeleider ggz die zijn fouten durft toe te geven. De rest? Vast geen slechte mensen, wel volledig los van alles behalve de rat race.

Gelukkig bestaat Karma wel.

Mijn vriendin Karma. Door velen afgeschilderd als een bitch . Dezelfde denkfout als ggz-ers en tbs ers op een hoop te vegen. Jullie weten gewoon niet beter. Karma egaliseert onbalans. Neem ik teveel, pak ze me alles af. Doe ik goed mijn best, brengt ze Patricia, Theun, Bas, Dax en mijn 80.000 medestanders.

Dus ook Rutte krijgt zijn trekken nog wel thuis.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.