Dat de geheime agenda niet bestaat, lijkt me nu toch wel bewezen.

Er zijn mensen die menen dat er een soort van geheime agenda bestaat. Opgesteld door de allerrijksten van deze planeet, uitgevoerd door regeringen zoals de onze. Je kunt ervan vinden wat je wil, maar ze bestaan echt, en zijn niet zomaar overtuigd van hun gelijk. Nee, wij, de rest van de bevolking zijn allemaal ziende blind.

Zouden de aanhangers van deze theorie ook t.v. kijken?

Ik hoop van wel. Want dan zouden ze snel terugkomen van hun dwaling. Want wij hebben machthebbers die zichzelf niet eens tot de orde krijgen geroepen, laat staan ons, het volk, onderdrukt. Want zo’n geheime agenda uitvoeren staat of valt met discipline. Stug doorwerken richting doel, zonder je te laten afleiden. Wij krijgen het in dit land niet eens voor elkaar om een fatsoenlijke regering te formeren. En heb je je club eenmaal bij elkaar, dan gaat een deel ervan alweer lopen zodra een lobbyclubje meer salaris biedt. Of blijkt de functie toch iets te zwaar en haakt men ziek af.

Ze proberen het wel. Ons manipuleren. Maar helaas, zonder succes.

Vandaag ook weer. In de tweede kamer worden de plannen van het kabinet voor volgend jaar besproken. Met een soort Jedi mind trick (Star Wars: “These are not the drones you are looking for”) probeerde Rutte het nog wel even: Het kabinet liet weten een sobere begroting te hebben opgesteld, maar dat er 1 miljard euro beschikbaar was voor flankerend beleid, dat in samenwerking met de andere partijen een bestemming mocht krijgen. Een complete gotspe. Want daar gaat de tweede kamer over, want die is wel missionair.

Het lijkt de arrogantie van de macht, maar is feitelijk de openbaring van de onmacht.

Want men probeert vanuit het kabinet zoveel mogelijk door te regeren, op basis van de oude coalitieafspraken. Helaas, want voormalig partner ChristenUnie naait alweer zijn eigen naad. En dat maakt ze alleen nog maar meer vleugellam. En zo zal het blijven, indien er een minderheidskabinet komt.

Dus, ik weet niet hoe de agenda-denkers het voor zich zien, maar zo gaat het ‘m niet worden.

Want hoe graag ik ze gelijk zou willen geven, gaat het ‘m zo niet worden. We hebben geen krachtige leider, maar eerder een goedlachse onbenul. Die heeft dan weer een clubje vrienden verzameld met weinig verstand van zaken. Voorbeeld: Sander Dekker, minister van ehhmm, iets in de rechtsgeleerdheid. Die heeft zijn baantje uitsluitend te danken aan zijn loyaliteit jegens de @MinPres. Maar een krachtig leider kiest lui die passen bij de taak die voorligt. Verstand van zaken heeft en daardoor het doel dichterbij brengt. Wijs mij 1 kabinetslid aan die voldoet aan die eis.

Kortom, ook deze theorie ontkracht zichzelf. Vooral dankzij de incompetentie van onze machthebbers, krachtig beleid te voeren.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.