#FamkeLouiseDoetWeerMee!

“Wandelende porno.”. Dat was het grappigste antwoord dat ik kreeg op mijn vraag, wie is Famke Louise, beschrijf haar in een paar woorden. Om het allemaal netjes te houden: De erotische spanning loopt als eerste peilsnel op bij de jongeren die ik sprak. Dan nog iets onsamenhangend over rap. En een waslijst aan samenwerking met andere artiesten en hoe dope haar leven is. Als ruim 2x zo oud als Famke Louise, zie ik haar weleens op tv, of zie iets van haar op Insta. Ja zonder “gram” erachter. Want die gram roken de mannen die ik sprak, liever op. Maar om kort te gaan: Jongens willen haar massaal, meisjes willen haar zijn want zij is de verpersoonlijking van het moderne succesvol zijn. Je blijft heel erg jezelf. Sluit je aan bij de juiste mensen, en je talent komt vanzelf bovendrijven. En dan is het gek veel cashen, leven als Snoop Dog in Amsterdam, en dan komen de chickies vanzelf. Toen ik vroeg hoe dat dan ging bij Famke Louise, want die is zelf toch al een chickie, waren de heren ineens een stuk stiller. “Ja want zij kon natuurlijk elke gozer krijgen die ze wilde..”. De jaloezie droop er vanaf. Want zoals gezegd: Bij alle vier de heren ging alles en iedereen, inclusief een eventuele vriendin, er acuut uit, mocht Famke Louise haar oog laten vallen op een van de mannen. Een beetje zoals ik over Doutzen Kroes kan praten.. En het is ook een heerlijke verschijning ook. Zelfs voor stokoude mannen, als die van mijn generatie (1972).

Wat ik niet van haar wist, is dat ze ook nog eens een wijf met ballen is. Stoerder al menig ander artiest. Grotere cojones als haar stoerste mannelijke evenknie.

Want, en dat leerde ik omdat ik even een crashcourse Famke Louise gedaan heb via internet, zij wordt sinds een aantal weken niet meer begeleid door het managementbureau van Ali B. Ze waren als goede vrienden uit elkaar gegaan, wat managerstaal is voor: Als jij jouw sleese and dirt niet op straat wil zien liggen, gooi dan de mijne er ook niet neer. Dat zegt dus helemaal niks. Het was zeker wel een belangrijke invloed op de beslissing om mee te doen aan de hashtag om niet meer mee te doen. Toen het echter recht in het gezicht ontplofte van de artiestenclub die zich door Willem Engel (des doods?) hadden laten ringeloren, en zij wel erg veel feedback kreeg van alles en iedereen, kwam zij tot bezinning. En toen nam ze, op het eerste gezicht, haar domste beslissing van die managersloze week: Ze zei ja op de uitnodiging van Jinek. Want meedoen aan de hashtag was achteraf ook al niet handig, maar er zijn ook nauwelijks artiesten te vinden die na zo’n rel, geheel vrijwillig, bij Eva Jinek onder het fileermes gaan. Zeg maar gerust geen. En dat was dan ook de eerste positieve verrassing van the rapper beauty, en meer zou nog volgen. Want zij wel. Zij ging namelijk haar ding doen. Aandacht vragen voor de irritaties bij haar generatie, aangaande deze Covid-19 crisis. Het “Ik heb veel respect voor corona” leek best verwarrend als openingszin. Leek, want ik zou als ik u was ook maar eens een beetje respect gaan opbrengen voor dit vliegend stukje DNA. Je ligt zo weken in het ziekenhuis. Voorlopig geschatte herstelperiode waarin niet gewerkt kan worden, 12+ maanden. Dus zo’n domme opmerking was het nou ook weer niet. Maar het frame mooi maar niet bijster intelligent is haar niet vreemd. Niet bij haar fans, die haar juist prijzen als de grootste slimmerik van het stel, omdat zij er met groot gemak hele dikke doekoes uit sleept, en van ver is gekomen. Haar vermogen wordt geschat op tussen de Vet Veel en een Krankzinnige berg doekoes. Nou dan weet je genoeg. En ze is krap 21 lentes jong. Nee haar framen als niet bijster slim is de mainstream grote mensen media zijn ding. Maar dat komt omdat de grote mensen haar niet begrijpen, de subcultuur niet begrijpen en bevooroordeeld zijn.

Maar ze revancheerde zich genadeloos goed.

Een klein beetje geholpen door IC halfgod Dokter Diederik, kwam zij nog tijdens de Jinek uitzending niet alleen terug op het ge-uitte standpunt, maar zette dr. Gommers aan het denken, bracht toch nog haar orginele standpunt dat jongeren teveel inleveren voor iets dat niet van hun is, en onvoldoende gehoord worden, en maakte ook nog de belofte aan dokter Diederik bij hem in het ziekenhuis in Rotterdam te komen praten over alles rondom het virus.

Die afspraak kwam ze na, ook zonder Ali B lukte dat prima, en dat niet alleen.

Nee, ze heeft er heel veel van geleerd, en had dit ook echt even nodig, zo bekende ze eerlijk, en gaat zelfs met Nederlands favoriete dokter deze eeuw, in zaken om nog meer draagvlak te vinden voor de bestrijdingsmaatregelen, geld op te halen voor getroffen slachtoffers en klap op de vuurpijl, campagne te voeren om de vragen van jongeren beantwoord te krijgen. Allemaal Famke Louise. En ik zeg het je eerlijk: Deze uitkomst had ik nooit verwacht. Ik noemde de beslissing naar Jinek te gaan de domste van de week omdat je, als je geschoren wordt maar beter stil kan blijven zitten. Rustig blijven en over laten waaien had Ali B hoogstwaarschijnlijk geadviseerd. Absoluut niet naar la Jinek want die maakt gehakt van je. Famke Louise dacht van niet.

Famke Louise en Dr. G, Diederik Gommers
Dr. G en Famke Louise in da ziekenhouse

En daarmee pakt ze niet alleen haar zo vurig gewenste media aandacht voor haar genuanceerde “En wij dan?” boodschap, maar haalt ze ook met een dikke dreun haar credibility terug.

En da’s belangrijk in de kringen waarin zij verkeerd. Geen credibility, geen dikke doekoes. Voor mij klom ze enorm op mijn geloofwaardigheidsladdertje. Ik vind haar hele optreden vanaf het Free the People filmpje, via het tot besef komen en zo door naar #IkDeedAltijdAlMee, een voorbeeld hoe je omgaat met voortschrijdend inzicht als bekende Nederlander en influencer. Ze zag dat ze niet goed zat en herstelde zich als een kameleon in een kleurdoos. En dat geeft haar grotere ballen als een Ali B, rapper C, en al die andere strafblad-zangers en rappers die je al maanden nergens over hoort. Met of zonder management regelt deze 21 jarige zelf haar shit wel even. En ga je toch meer geloven in de Ali B roast op comedy central, dat ie graag de commissie opstrijkt, liefst zonder er iets voor te doen. En Famke Louise keek eens naar een oude rot in het vak en dacht: ” Drop it like it’s hot, drop it like it’s hot.”. Daar zou ik alles aan gedaan hebben die te behouden, was ik haar manager geweest. Maar Famke Louise onderschatten deden we allemaal een beetje toch? Maar ze is Back By dope demand, en samen met Dr G in da house gaat ze nu de curve flattenen door kids te educaten, @highschoolsaroundthecountry, en vragen te laten beantwoorden door experts. Dan weet je weer waarom je destijds voor altijd 21 wilde blijven. En wat dat ook alweer was, dwars blijven liggen. Ik zeg de Willemsorde voor De. G. Maar zeker ook een lintje voor Famke Louise. Of iets moderners om uitdrukking te geven aan het standpunt dat haar soort mensen onze hoop voor de toekomst zijn.

Word.