Het wandelende verdienmodel

Vandaag werd mijn, hopeloos achterlopende, kennis op het gebied van loverboys, gedwongen prostitutie en dus mensenhandel, grondig bijgewerkt.

Want het klassieke beeld van de loverboy is ontzettend achterhaald.

Aldus een dame van het speciaal voor mensenhandel opgerichte politieteam. Vroeger investeerde zo’n jongen maandenlang in een meisje om haar langzaam maar zeker richting prostitutie te leiden. Tegenwoordig plukken ze hun slachtoffers gewoon van Snapchat, laten het zo snel mogelijk tot seks komen. Dat wordt dan weer gefilmd, en onder dreiging van het online zetten van die beelden, wordt zo’n meisje gedwongen voor zo’n pooier nieuwe stijl aan de gang te gaan.

En de coronacrisis maakt het allemaal nog een beetje erger.

Want de seksclubs met vergunning zijn al een jaar dicht. En omdat de vraag nou niet bepaald afgenomen is, heeft veel werk zich verplaatst naar het internet, waar al jaren goedlopende websites bestaan waar prostituees kunnen adverteren en de klant meer keuze heeft als in de supermarkt. En zo worden jonge meisjes vanzelf een wandelend verdienmodel.

De slachtoffers, want daar praat ik hier over, worden ook alsmaar jonger.

De mevrouw van de politie was in haar eigen regio bezig met een zaak, waarvan de slachtoffertjes slechts 14 en 15 jaar oud waren. En de meeste meiden hebben niet eens het idee dat ze slachtoffers zijn. Eenmaal uit de klauwen van zo’n mensenhandelaar, is het nog lang niet klaar. Want zolang zo’n knakker op vrije voeten blijft, zolang zal hij blijven trekken aan zo’n meisje. Want de opbrengsten zijn gigantisch te noemen.

En zo zie je ook de normvervaging voor je ogen gebeuren.

Want uit onderzoek blijkt de laatste jaren steeds dat de jeugd preutser wordt, later aan seks begint, en ook onderling kuiser met elkaar omgaat. Da’s overigens niet mijn ervaring kan ik u melden, en dus ook niet van de gemiddelde mensenhandelende pooier van tegenwoordig. Mijn ervaring is dat jongelui jonger naar de alcohol en andere middelen grijpen, daardoor grenzen vervagen, en daardoor gerust om seks komen vragen, als ze daar zin in hebben. Bijdehandter, directer, en intelligenter. Althans ze weten meer als ik op die leeftijd.

De nadelen van al dat internetten voor uw kroost, en uzelf manifesteren zich extra doordat we allemaal veel teveel thuiszitten.

Voor uw kroost heb ik hierboven de mogelijke gevolgen reeds geschetst. Maar ook u bent niet veilig. Want u spaarde meer, keek rond hoe u uw zuurverdiende centjes toch nog een beetje rendement kon laten maken, en was die collega die al in 2010 zijn bitcoins kocht niet vergeten. En wat denk je? U zat het net te overwegen ook in te stappen, als er zo’n snelpratende jongeman belt van het grootste Nederlandse bitcoinplatform. Althans, dat denkt u. En pas toen u er zo’n 30.000 euro in had zitten, kwam u op het idee eens op de site van de Nederlandse Bank te kijken. En tussen het daar gepubliceerde lijstje stond het platform van uw turbo mannetje helemaal niet bij. En dat klopt want u heeft met uw 30.000 euro alleen de Albanese economie een douw vooruit gegeven. Ook belangrijk, maar u ziet er niks van terug.

En wat nu? Verbieden om te internetten?

De gezinnen waar de ouders goed op de hoogte zijn van het internetgebruik van hun kinderen, is nul procent van die kinderen ten prooi gevallen aan de mensenhandel maffia. Ook zijn die gezinnen nul keer opgelicht via internet. En verder zijn het hele normale mensen.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.