Het wordt steeds gekker, met de Nederlandse media.

vroeger, toen ze poep nog met een lange oe schreven, seks nog vies was, de Batavieren nog gewoon met zijn vijven waren, in de tijd van de houtere gulden, bestonden ze nog niet. Mensen met een psychische kwetsbaarheid. In die tijd was je gewoon gek, en waren er eigenlijk maar drie keuzes: Je werd opgesloten in een donkere kerker. Met pek en veren de stad uitgejaagd of simpelweg midden op het marktplein opgehangen. Misschien vergeet ik nog een keuze, maar heel veel zeker niet.

Het AD artikel waarover ik geklaagd heb bij de hoofdredacties van het AD*

*In tegenstelling tot wat lijkt, namelijk dat het artikel is verwijderd nu de link naar het artikel het niet meer doet, heeft AD het artikel achter de betaalmuur geplaatst, alleen nog toegankelijk voor abonnees.

moet niet gekker worden

Hierboven ziet u een document en een link. Het document is mijn klacht zoals ik die heb verstuurd aan de hoofdredacteuren algemeen en regionaal, en de link verwijst naar het gepubliceerde artikel uit het AD Haagsche Courant, waarover ik heb geklaagd. Want hoe er in dat artikel wordt gesproken over TBS gestelden met een delict op naam en een psychische stoornis en andere “verwarden”, is zo beneden alle peil en stigmatiserend, daar lusten de honden geen brood van. En typisch en tekenend voor de media, zeker sinds corona haar intrede deed. Want wat is toch gebeurt met de objectiviteit, onafhankelijkheid, en het eigen onderzoek doen naar beweringen die worden gedaan, en gepubliceerd? Mijn vaststelling moet zijn dat die zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Want ik kan er, jammer genoeg, weinig anders van maken.

Want of het nu gaat over kwetsbare mensen, de verspreiding van het coronavirus, of de Deventer moordzaak, de verschillende media lijken wel gek geworden.

Dat heeft dus niets te maken met psychisch kwetsbaar zijn, maar wel alles met het loslaten van de kernwaarden objectiviteit, brononderzoek en onafhankelijkheid. Want heet je Jaap van Dissel, dan kun je aantoonbaar glashard liegen over besmettingen op terrassen in Friesland, en in de tuin van het witte huis in Washington USA, zonder ook maar 1 kritische noot van de “tegenmacht” die de Nederlandse pers als bewaker van de democratie behoort te zijn. Ook kun je een podcast maken over de Deventer moordzaak, die er vooral op gericht lijkt te zijn alsnog Maurice de Hond aan het kruis te nagelen. Gelukkig bijt die hond gewoon van zich af. Maar zoals ze die voorop de Volkskrant portretteerde, was zo fout, dat je zou denken dat ie, als Jood, alsnog was overgelopen naast de nazi’s. Maar wil je weten hoe die zaak echt in elkaar zit, neem dan in ieder geval ook deze podcast naast die van de NPO tot je. En dan vertel mij maar eens hoe het zit. In ieder geval slaat ook hier de journalistiek volledig mis, aldus een terzake kundige hoogleraar.

Ik zat me vorig jaar, toen de bejaardenhuizen en gehandicaptenzorg geheel op slot ging al enorm op te vreten.

Want toen had ik diezelfde Maurice de Hond zijn werk rondom het coronavirus nog niet eens ontdekt, maar wel al uit de buitenlandse pers en wetenschap vernomen dat het virus een vliegend virus is. Dus dat niet de deuren op slot moesten in de ouderen en gehandicaptenzorg, maar de ramen open. In de Nederlandse pers geen woord. Op oostonline.nl een digitale Amsterdamse buurtkrant, verscheen in oktober een interview met een emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma, waar uit bleek dat je handen kapot wassen, afstand bewaren en met zijn allen thuis gaan zitten in slecht geventileerde ruimtes, precies niet was wat we moesten doen. Wederom, de Nederlandse pers bleef doodstil achter het kabinet van CDA OMT, VVD en D66, RIVM, aanlopen. Geen kritische vraag werd er ooit gesteld. Zelf een open brief van ‘s-lands beste wetenschapper Robbert Dijkgraaf en zijn 40 rovers (lees: collega’s uit alle takken van sport die de wetenschap kent) werd in Nederland door de pers eigenlijk genegeerd als ook maar een mening.

En dat moet de macht controleren

Het enige wat de pers (Voor het overgrote deel in handen van DPG media) nog controleerde de afgelopen jaren, waren de advertentie inkomsten. Mensen met een kritische noot op zeer persoonlijke toon met de grond gelijk maken, stigmatiseren, negeren en als een klein kind met zijn vingers in zijn oren, om snoepjes blijven zeuren met clickbait artikelen, die kant noch wal raken. Ja, heel kwetsbare, en nauwelijks weerbare mensen. Die raken ze wel. En dat is ook onderdeel van de Rutte doctrine. Rutte bezuinigd het liefst op zaken die mensen aangaan, die zo min mogelijk protesteren. Of je het nou hebt over de GGZ, de WMO of de pensioenen, iedereen die ervan afhankelijk is, heeft het vaak zo druk met zichzelf, dat ze niet eens tijd hebben om in opstand te komen.

En ik ben het zat!

Met je poten af van mijn medemensen uit de GGZ, forensische zorg, gehandicaptenzorg of andere hoek waar de klappen vallen. En ga godverdomme je werk eens doen! Want het controleren van de macht kun je niet eens meer aan het parlement overlaten, op Pieter Omzigt en nog en enkeling na. Want of ze krijgen de informatie niet of er wordt gelogen. Daar heb ik nog heel actieve herinneringen aan.

Niets over ons, zonder ons!

Is het motto dat hoort bij het aanvullend mensenrechtenverdrag. En de ambassadeur zit er in ieder geval kort bovenop. U bent gewaarschuwd!

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.