Huurstop blijkt een wassen neus, en toch loopt iedereen, zelfs de SP, ermee weg.

Voor dit jaar is er een stop op het verhogen van de huren ingevoerd voor huren die reiken tot hoog in de zevenhonderd euro. 780 euro dacht ik. De VVD, het CDA, de ChristenUnie en D66 maakte er mooie sier mee. En zelfs de SP ging er trots op dat er: “Eindelijk eens naar hen was geluisterd.”. En zelfs ik betrapte mezelf erop te denken dat dat nou toch niet tegenviel van ons kabinet. Totdat ik het hele verhaal hoorde. Want toen bleek het een oud VVD trucje: Een bezuiniging verkopen als een voordeeltje voor de burgers die huren. Want dat is wat het is: Een ordinaire bezuiniging.

Want wel beschouwd bespaard de staat zich door het niet verhogen van de huren, een bult met geld.

Dat leg ik u graag even uit. Normaal gesproken als je huurt onder de huurtoeslagnorm, onder de 720 euro ongeveer, krijg je een toeslag op je inkomen om een deel van de huur te compenseren. Als je inkomen tenminste niet te hoog is, maar in 90% van de gevallen, zal een huurder in een sociale huurwoning, vallen onder de huurtoeslagnorm.

Als je dan stoer de huren bevriest voor huren die slechts tientjes boven de huurtoeslagnorm zitten, geef je niet bergen met huurders eindelijk eens wat lucht, maar voorkom je vooral dat jij als Staat der Nederlanden, al die huurstijgingen moet compenseren, middels een verhoging van de huurtoeslag. En zie daar, een bezuiniging wordt geboren.

Maar van links tot rechts, alle partijen trokken dit wapenfeit naar zich toe alsof zij het geheel op eigen kracht hadden gerealiseerd.

De linkse partijen vooral door te roepen dat het kabinet eindelijk eens deed wat zij al zolang roepen te willen. De coalitie mocht zich weer in de handjes wrijven met zoveel positief rumoer. En dat terwijl we het hier feitelijk hebben over de wereldberoemde wassen neus. Want het aantal huurders dat valt in de categorie huur van zo’n 720 euro tot, en dan neem ik het ruim, 800 euro, en dus geen huurtoeslag en dit jaar ook geen huurverhoging krijgen, is verwaarloosbaar klein. Mensen die buiten de huurtoeslag vallen huren veel vaker voor tussen de 900 en 1100 euro en hoger. En die huren mogen dus gewoon omhoog.

Veel mensen met huurtoeslag denken daarom wel dat zij er netto op vooruit zullen gaan, terwijl dat helemaal niet zo is.

En daar zie je meteen de hand van de meester in optima forma. Want Rutte is er echt een kei in, om met de grootste glimlach op zijn gezicht, de meest kwetsbare groepen een oor aan te naaien. Ga maar na, van de afgelopen tien jaar, zijn alle grote bezuinigingen terecht gekomen bij die groepen die het minst zullen protesteren: arbeidsgehandicapten, verplegend personeel, geestelijk gehandicapten, mensen in de GGZ, werkenden uit de sociale werkplaats. En niet te vergeten, zorgontvangers en uitkeringsgerechtigden.

En dat vind ik nou de “Rutte doctrine”.

Want het is zijn vaste modus operandi. De hardwerkende Nederlander, zoals hij de gemiddelde loonslaaf in Nederland liefkozend noemt, staat bij hem op 1. Zijn gepensioneerde ouders, hulpbehoevende grootouders, kind met een rugzakje of zijn debiele broertje, daar heeft Rutte weinig oog voor. Grote kostenposten die je zoveel mogelijk moet tegengaan. Dat al die zelfredzaamheid een op een de hardwerkende Nederlander raken, omdat die er een stapel mantelzorgtaken bij krijgt, valt precies in Rutte zijn dooie hoek, blinde vlek, of hoe je het ook wil noemen.

Maar ondertussen wordt u dus niet alleen genaaid, maar ook als een klein kind, voorgelogen.

Sinterklaas bestaat! En hij woont op ’t Catshuis. Tenminste, dat had u gedacht. Ik hoop dat u verder kijkt, als de teflonglans van onze premier. Want al glimt ie nog zo mooi, al polijst je een drol, het blijft een drol.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.