#Ikbetaaleentientjemeer

Onder bovenstaande hashtag zou ik een lans willen breken voor het gelijktrekken van de salarissen van HBO-V opgeleide verpleegkundigen en HBO P(ABO) opgeleide basisschool leerkrachten. Want uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat daar nogal een verschil tussen zit. Ook zouden de overige salarissen van het uitvoerend personeel, van hoog tot laag, uitgezonderd de specialist artsen, omhoog moeten met eenzelfde percentage als de correctie op het HBO-V salaris. Dat lijkt me niks meer als billijk.

En dat geintje is te bekostigen als iedereen in Nederland tien euro per maand meer premie betaald voor de ziektekostenverzekering

En ja, ik weet het. Er zijn ook mensen met een laag inkomen die dat eigenlijk niet kunnen missen. Ik behoor namelijk ook tot die groep. En een tientje per maand vreet meteen een deel van vrij te besteden bedrag op, wat al niet zo hoog is. Toch heb ik het er voor over. Graag zelfs. Dit ondanks dat het inleveren betekent op de leuke dingen van het leven.

Hoezo dan? Waarom zou je inleveren? Ze hebben allemaal meer als jij?

En dat klopt. Maar daar heb ik een paar goede redenen voor. Allereerst vind ik het belonen naar opleidingsniveau een goede manier van salaris inschalen. Het motiveert om te blijven leren en dus jezelf te ontwikkelen. Daarnaast kun je verschillende beroepen toch met elkaar vergelijken. Net als met geld. Daarmee kan een botenbouwer de bakker betalen zonder daarvoor ruilhandel te hoeven plegen. Daarnaast vallen dan ongerijmdheden in bezoldiging meer op. Zoals het feit dat een HBO geschoolde leerkracht meer verdiend als een HBO geschoolde verpleegkundige.

Maar dat is niet alles: De belangrijkste reden moet nog komen.

Want wat mij is opgevallen, is dat waar een leraar gewoonweg gaat staken en daardoor meer loon afdwingt, de verpleegkundige eerder kiest voor een spandoek aan de gevel van het ziekenhuis omdat zorg nou eenmaal 24-7 doorgaat. En de bevlogenheid van de zorgmedewerkers hen dwingt te kiezen voor hun patiënten en daardoor dus niet voor het geld.

Dan als laatste: We hebben via ons parlement voor gestemd op een motie van Geert Wilders die zegt dat er salaris bij moet in de verpleging.

En ja, dat was een foutje van een ChristenUnie lid. Die had als coalitiepartner tegen moeten stemmen, zegt men. Maar is dat wel zo? Zou het ook de hand van God kunnen zijn? Het doet er niet toe. Een van onze belangrijkste beroepsgroepen wordt ongelijk behandeld terwijl men zich wel helemaal de blubber werkt voor ons allemaal. Ja dus ook voor die lui die nooit ziek zijn.

#Ikbetaaleentientjemeer moet al het bovenstaande gaan vertegenwoordigen.

Want het zorgt er ook voor dat u wellicht gaat vergelijken op opleidingsniveau. En er achter komt dat u peers in een andere branche meer verdienen als u. Of juist minder, zodat u hen daar op kan wijzen. Want we hebben ons nog uit een flink schatkisttekort te investeren, en dat gaat nou eenmaal beter als de bestedingen van burgers op peil blijven of zelfs iets stijgen.

En het is natuurlijk ook gewoon fatsoenlijk.

Althans, dat vind ik van #ikbetaaltieneuromeer

Stefan Vlaminckx, blogger, burger in coronacrisis en VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap.

#ikbetaaleentientjemeer