Met de instemming van Angela de Jong is Op1 begonnen Nederland in tweeën te delen

Bij Op1 was gisterenavond een meneer te gast. Ongevaccineerd, negatief getest, maar alsnog op 1,5 meter gezet, want “Je weet maar nooit”. Met instemming van de betreffende gast overigens, maar dat neem ik hem niet kwalijk. De redactie van Op1 wel. Want we hadden toch afgesproken dat, indien we een QR code konden laten zien we overal welkom waren? Toch?

Nou niet dus! De redactie vond het een goed plan de gast aan tafel te weigeren.

Dit terwijl de gast natuurlijke immuniteit geniet omdat hij corona heeft doorgemaakt. Dat was ook gebleken uit serologisch (bloed-) onderzoek. Toch verklaarde de presentatie de man tot paria, en ging er trots op dat men deze meneer zover had gekregen daarmee in te stemmen. De tafel vol medici, zelfs een lid van het OMT zat er, deed niets om dit onrecht recht te zetten. Dat je er de “Zie je nou wel” community nog meer munitie mee geeft en het wantrouwen in de overheid of te nemen maatregelen ermee ondermijnt, lijkt iedereen een zorg te zijn.

En Angela de Jong had het ook gezien, zo bleek vanmiddag uit haar column.

En het kon haar goedkeuring wel wegdragen zo bleek uit de strekking van haar column. Dit was de toekomst! Weg met al dat ongevaccineerde tuig. Die moeten, aldus Op1 gast René Mioch, allemaal maar in Staphorst gaan wonen. Het door mij geleverde commentaar op de column van de Jong haalde het niet. De moderators van het AD kozen duidelijk voor de commentaren van de voorstanders van tweedeling. Want er stonden ook wel commentaren van eerlijkdenkenden maar die waren toch ruim in de minderheid.

Mij maakt het kwaad, want dit was niet de afspraak.

Hoe we de oplopende besmettingen, opnames en doden moeten indammen weet ik niet en heb ik ook niet echt een mening over. Want maatregelen alleen voor ongevaccineerden zie ik als onuitvoerbaar vanwege de onmogelijke handhaving. Regionale maatregelen zou een mogelijkheid zijn, maar wil het kabinet daar wel aan? Vandaar dat ik me geen mening vorm maar afwacht. Wel maakt de handelswijze van Op1 en de daarover verschenen column van de Jong me kwaad. Want wat je zo feitelijk communiceert is dat we in Nederland allemaal gelijk zijn, maar gevaccineerde mensen een beetje meer gelijk. En dat komt dan meteen aan artikel 1 van de grondwet. Immers, we hadden ongevaccineerd maar getest gelijk verklaard aan gevaccineerd.

Ik vrees met grote vrezen de komende maanden.

Want ga ik het nog meemaken dat er toch weer een deel van de bevolking uitgesloten gaat worden, in dit geval op medische parameters? Ik hoop hartstochtelijk van niet. Maar uitsluiten durf ik het, helaas, niet.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.