Niet de antivaxxers, maar de complot- en desinformatie verspreiders zijn het grote probleem.

Niet de antivaxxers zijn het probleem, als je het hebt over een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad behalen. Absoluut niet zelfs. Want principiële antivaxxers bestaan al zolang als vaccins bestaan. En die mensen moet je ook gewoon met rust laten. Want die ga je toch niet overtuigen. Nee, de mensen die voortdurend complottheorieën maar vooral desinformatie blijven verspreiden zijn het grote probleem. En als de regering dan toch zo voortvarend wetten door het parlement weet te jagen, gedurende deze crisis, om de genomen maatregelen van de juiste wettelijke basis te voorzien, dan zou een wet die dit probleem aanpakt pas echt zoden aan de dijk zetten. Want het begint haast misdadige vormen aan te nemen, de stroom van desinformatie. En ik verwijt helemaal niemand dat zij zich niet laten vaccineren, omdat ze gehoord, gezien, gelezen hebben dat er van alles mis is met de nu gebruikte vaccins. En ik zal u uitleggen wat ik bedoel.

Reden 1: De Fabeltjesfuik.

Arjen Lubach verzon er een hele goede naam voor. De Fabeltjesfuik. Ik heb 3 Twitteraccounts. Dat komt omdat ik drie verschillende activiteiten heb, waarmee ik ooit hoop te slagen in het genereren van een leuk salaris voor mijzelf. Tot nu toe verleen ik meer hulp als dat mijn omzet dekken kan. Overigens, webhosting en webdesign, diverse media activiteiten, en thuisbegeleiding ggz/VN ambassadeurschap mensenrechtenverdrag gehandicapten.

Nou heb ik goed geluisterd naar de uitleg, en het werkt ongeveer zo: Er staan 100 positieve berichten over vaccinaties op internet, en 100 negatieve berichten over vaccinaties. Nou zitten u en ik allebei op Facebook, Twitter of Instagram. En stel dat iemand die u kent, liked een vd negatieve berichten, en u ook, omdat uw kennis altijd goede posts heeft. Nou, dan is de kans groot dat u meer negatieve berichten over vaccinaties op uw tijdlijn krijgt.

Andersom werkt ook.

Als je een positief bericht liked, of iemand deelt die in jouw tijdlijn, meer als negatieve berichten, dan ziet het algoritme dat jij op dat soort berichten reageert, en zal je er meer van voorschotelen. Ook ik zag duidelijk het verschil in mijn Twitter account. Daar waar ik niet ageerde tegen de Willem Engels of Thierry Baudets van deze wereld, maar hen evenmin volgde, groeide de stroom desinformatie gestaag. Het account waarmee ik alle “foute bronnen” volgde en likete, laat uitsluitend nog desinformatie zien, zo lijkt het. Dus het koppelen van wat je bekeek en daarna krijgt te zien, maakt jouw belevingswereld heel eenzijdig. Kortom, het is de schuld van de advertentieverkopende social media molochs.

Reden 2: De desinformanten spelen het spel uitstekend

Diegene die belang hebben bij het verspreiden van desinformatie, spelen het spel goed. En hebben uitsluitend oog voor hun eigen belang. Want dat er hordes mensen zijn die gewoonweg niet in staat zijn informatie te controleren, of de bagger eruit te filteren, is alleen maar een extra voordeel. Voor wie wil desinformeren. En als dan een kwart van jouw contacten op social media hetzelfde liken, retweeten of van commentaar voorzien, ga jij toch denken dat die informatie klopt.

Reden 3: De, over het algemeen redelijk intelligente, en dito opgeleide volwassenen die alsmaar hun eigen twijfels blijven etaleren

In mijn social media komen geregeld berichten voor waarin mijn connecties hun eigen twijfels ten aanzien van deze vaccins etaleren. Ook het oeverloos herhalen van hun mening aangaande persoonlijke vrijheden, komt veel voor.

En dat jij twijfelt, prima. Lees ook graag wat jou drijft. Maar daar, nu al bijna 2 jaar, elke dag, week of maand maar weer op terugkomen met weer een andere post met dezelfde strekking, grenst aan spammen. En het voegt niks toe. Wat het wel doet, het hindert anderen tot een overwogen beslissing te komen. Daardoor zijn al bewezen doden gevallen. Of je ziet ze op tv, snakkend naar adem, vragen wanneer ze gevaccineerd gaan worden. Dat soort mensen moesten sowieso veel moeite doen, alle gegeven informatie te doorgronden. En door de desinformatietsunami in een Fabeltjesfuik, liep dat niet goed af. En wij maar schelden op de ongevaccineerde medemens.

En als Den Haag daar nou eens een snelle wet voor uitrolde.

En een desinformatie-outbreak management team D-OMT instelde, dat zou pas zoden aan de dijk zetten. Willem Engel opsluiten ook. En zoals ik al eerder noemde: Desnoods met een machtiging WvGGZ. Want wetgeving die de social media dwingt tot betere bestrijding, de burger straft voor het publiceren van desinformatie, en middelen aanreikt buitenlandse actoren te elimineren, is echt hard nodig. Mijn oproep is dan ook: Hugo, wordt wakker en ruik de koffie. Er ontbreekt een tool in jouw gereedschapskist: Het desinfoverwijdertangetje. Je knijpt er Willem Engel een bal mee af, en buigt er beleid op internet mee bij. En trekt er angelen mee uit onze onder druk staande maatschappij. Ik noem het een multitool van Zwitserse kwaliteit.

Tweede kamer, eerste kamer, maatschappelijk middenveld, verzameld u!

Want de tijd is nu. Het is niet de vraag wat desinformatie kan doen voor u, maar wat u kunt doen tegen desinformatie. Want ik heb een droom. Dat op een dag desinformatie, gelijk discriminatie, niet meer zal bestaan in deze maatschappij.

Ik heb een droom, dat zij die desinformeren, groen haar, een staart en harige wratten zullen krijgen.

Want ik heb een droom, dat het desinfoverwijdertangetje een begrip wordt in Nederland en wereldwijd een tool zal zijn die desinformatie zal stoppen. Over welk onderwerp het ook gaat.

En gaat over tot de orde van de dag.

Althans, dat vind ik,

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.