NSE en het Coronavirus

Nieuwe Start Ervaringswerk heeft natuurlijk, net als iedereen, te maken met de gevolgen van het Coronavirus. In dit bericht lees je hoe wij ons best doen om onze dienstverlening te waarborgen en Corona te bestrijden. Ook vind je hier wat adviezen en uitleg over het virus. Dit bericht is bedoeld voor cliënten, collega’s en gemeenten waarmee wij werken.

COVID-19 en het Coronavirus

Het virus waarmee we nu te kampen hebben noemt men een Coronavirus omdat, als je het onder een microscoop bekijkt, het qua vorm lijkt op een kroontje. En kroon is de vertaling van corona. Goed, het is dus een coronavirus, zoals griepvirussen, het SARS virus van een paar jaar terug ook coronavirussen zijn. Sterker nog, het huidige virus is een variant op het SARS virus, zo kun je afleiden uit de wetenschappelijke naam van dit virus. Niemand heeft er weerstand tegen en klachten kunnen gaan van een milde verkoudheid die nauwelijks klachten geeft, tot ernstige longproblemen, met hoge koorts en levensbedreigende gevolgen. 80% van de patiënten heeft milde klachten. 20% ernstige. Ongeveer 2% van die mensen die ernstige klachten krijgen, zal ook aan het virus en diens gevolgen overlijden. Daarmee is het virus 50x dodelijker als de gewone griep waaraan ongeveer 0,2% van de patiënten komt te overlijden. Omdat wij allemaal, cliënten zowel als je begeleider, roken of hebben gerookt maar qua leeftijd niet tot de risicogroep behoren, lopen wij een iets groter risico op longklachten. Cijfers zijn bij benadering. Voor meer accurate cijfers ga naar RIVM.nl

Nieuwe Start Ervaringswerk en het Coronavirus

Wij houden ons zoveel als mogelijk aan de voorschriften van de overheid, omdat die zich laat leiden door experts op het gebied van virusinfecties. Nederland heeft een grote en brede kennis op dit gebied. Daarom vertrouwen wij op de adviezen van de overheid. Huisbezoeken beperken we tot een minimum. Afspraken waar we samen naartoe zouden gaan en die niet worden afgezegd door de andere partij, komen we wel gewoon na. Afgezegde afspraken komen later wel weer. NSE houdt termijnen en andere belangrijke zaken in het oog zodat er geen extra problemen bijkomen voor jou als cliënt. In geval van nood, zullen wij je altijd thuis bezoeken. Ook als we ons zorgen maken of tijdens de belronde (waarover later meer) ons zaken opvallen die een bezoek rechtvaardigen, zullen we je thuis komen opzoeken, zoals we dat altijd deden.

Onzekere tijden, maar wij zijn er voor jou!

Wij doen dus zoveel mogelijk telefonisch. Te beginnen met een dagelijkse belronde om te horen van iedereen hoe het er mee gaat. Want we snappen dat de maatregelen zorgen voor minder sociale contacten en dat kan best weleens zwaar zijn. Ook gaan onze wekelijkse uitgebreide contactmomenten gewoon door. Heb jij om 2 uur vanmiddag met ons normaal gesproken je afspraak voor begeleiding thuis, dan zorg er maar gerust voor dat je telefoon is opgeladen, want dan gaat om 2 uur je telefoon, Whatsapp videobellen, Skype of Facebook videobellen omdat wij je bellen. In de eerste belronde hebben we dat zo afgesproken. Dit houden we zo vol totdat de maatregelen worden afgebouwd richting normaal. Stefan schaft op korte termijn een auto aan zodat we niet afhankelijk zijn van het OV om je te bezoeken. De videobelafspraak mag net zolang duren als een gewone afspraak met de reistijd erbij opgeteld. Je hebt dus wat extra tijd als je daar behoefte aan hebt. Zowel die extra tijd als de tijd besteed tijdens de dagelijkse belronde komen niet ten laste van jouw PGB maar vallen onder de overstijgende uren die wij voor ons rekening nemen. Ook kunnen we, op jouw verzoek, de normaal te werken uren verdelen over de week. Speciaal vanwege deze crisis zijn we er ook op zaterdag en zondag.

Continuïteit, hoe zorgen we voor jou, als hier iemand ziek wordt.

Er zijn 2 collega’s beschikbaar om een zieke te vervangen. Andersom dient Stefan die collega’s te helpen bij een eventuele uitval in de praktijk van de collega’s. Zo proberen wij elkaar te ondersteunen en continuïteit te waarborgen. Indien een collega komt vervangen, dan moet jij daarvoor een overeenkomst tekenen van het SVB. Het juiste voorbeeld vind je via deze link. Daarop staat ingevuld dat deze collega als tijdelijke vervanger komt van je vaste kracht. En dat die gewoon uit jouw PGB betaald worden. Dit brengt voor jou dus nooit extra lasten mee

Als je hulp nodig hebt maar er niemand is die jou kan helpen..

Dan bel gerust. Binnen onderstaande regels komen we jou helpen: – Je kunt niemand anders vragen om je te helpen, of ze zijn niet beschikbaar bijvoorbeeld omdat ze zelf ziek zijn. – Je hebt essentiële zaken nodig, zoals boodschappen, medicijnen oid. Rookwaren en alcoholische dranken zijn dat niet. – Je beloofd iets goeds voor een ander te doen, zodra je beter bent, zonder er iets voor terug te vragen. (Het Pay-it-forward principe). Uiteraard mag je hem/haar ook om een Pay-it-forward vragen. Als jij aan alle genoemde voorwaarden voldoet, komen wij jou helpen bij de boodschappen of andere dringende klusjes. Die tijd komt niet voor rekening van je PGB, als je aan alle voorwaarden voldoet. Wij nemen altijd extra gemaakte uren voor onze rekening, zodat jij nooit voor verrassingen komt te staan.

Voor collega’s en gemeenten

Hebt u een vervangende begeleider nodig of iemand die uw burgers met PGB kan begeleiden omdat u door deze crisis met uw handen in het haar zit? Bel 0623624630 en we springen bij, zoveel we kunnen. Wij werken op basis van een standaardovereenkomst WMO PGB opdracht en rekenen € 55,00 BTW vrijgesteld per uur inclusief alle onkosten en bij voorkeur uitbetaald als bedrag per maand zodat wij administratief zo min mogelijk worden belast.

Ter afsluiting

Willen wij jullie meegeven dat we snappen dat het best spannend en onzeker is hoe dit verder verloopt. Dat is het voor ons ook.. Daarom willen wij graag dat jullie extra meten met de EasyRom app. Diegene die normaal 1x per week hun vragenlijsten invullen doen dat vanaf nu om de dag. Diegene die 2 of meer keren meten per week, meten vanaf dagelijks. Dit tot nader orde. De extra metingen zijn bedoeld om een eventuele decompensatie vroeg te signaleren en jou inzicht in je eigen functioneren tijdens deze crisis. Als we ons houden aan de opgelegde aanwijzingen, dan is iedereen verzekerd van de juiste zorg, zodra hij ziek wordt van het Coronavirus en daardoor COVID-19 oploopt. We moeten hier doorheen want dan bouwen we allemaal de juiste weerstand op, en wordt Nederland geleidelijk immuun voor het Coronavirus. En vooral het geleidelijk laten verlopen van de besmettingen is de reden van alle nu genomen maatregelen. Net als het beschermen van de ouderen en zwakkeren onder ons.

Letten jullie goed op jezelf en elkaar? Daar reken ik op!