Nuance in discussie steeds verder zoek, zelfs op een zakelijk netwerk als LinkedIn.

Als ik het allemaal goed begrepen heb, heeft zo’n 60% van de in aanmerking komende volwassenen beide corona vaccinaties laten zetten. 85% heeft tenminste de eerste prik gehad. Ervan uitgaande dat iedereen ook zijn of haar tweede prik haalt, komen we binnenkort op 85% gevaccineerden in Nederland. Een erg hoog percentage, althans, dat vind ik.

Toch blijven er nog altijd zeer ongefundeerde reacties, berichten en discussies rondgaan op social media.

Sowieso is het ongenuanceerd reageren op posts of opmerkingen van anderen gemeengoed geworden. Zelfs op zakelijk netwerk LinkedIn kan men het niet laten. En dat begint en steeds meer te irriteren, maar vooral ook, blijft het me verbazen.

Want hoezo weten we niks van de werking van de vaccins? Waar is het bewijs van die wereldwijde machtsgreep?

Want dat is nog wel het meest frappante: Met enige onderbouwing komen de verspreiders van nep nieuws en complottheorieën niet. Sterker, het meest gehoorde argument is dat als ik niet geloof wat mij op de mouw wordt gespeld, dat ik het dan niet begrepen heb en er nog wel achter kom. En dat nu al meer als anderhalf jaar.

Terwijl het enige waar ik achter kom is dat enorm veel mensen inmiddels zijn gevaccineerd, en je over de bijwerkingen nauwelijks iets noemenswaardigs leest of hoort.

Waarmee voor mij wel vaststaat dat het beleid van vaccinaties en social distancing zijn werk gedaan heeft. Zijn er dan geen fouten gemaakt? O zeker wel, maar dat is de discussie ook niet. Het zonder enig bewijs of nuancering zaken de wereld in slingeren en als een holbewoner reageren op de mening van een ander, is dat wel. Want ieder heeft recht op zijn of haar mening. Maar dring mij de jouwe niet op en laat mensen in hun waarde. Want ik ben niet te beroerd mijn ongelijk te erkennen mocht dat nodig zijn. En ik verwacht van u hetzelfde.

Maar ongenuanceerd en ongefundeerde aanvallen neem ik niet serieus. En het schaadt uw toekomst en maatschappelijke positie.

Want zeker als dat soort gedrag op een zakelijk netwerk als LinkedIn wordt gebezigd, kun je ervan uitgaan dat toekomstige opdracht- of werkgevers dat ook lezen. En hoe serieus wordt je nog genomen nadat jij eerst aan de wereld hebt verkondigd dat het allemaal een hoax is die als doel heeft de babybloed drinkende elite aan meer macht te helpen. Of andere niet onderbouwde onzin? Niet heel serieus denk ik zo.

En daarom snap ik niet dat mensen daar niet zelf over nadenken, en zich feitelijk zo voor schut zetten.

Want dat is wat je doet door ongefundeerd en ongenuanceerd te discussiëren met vermeende tegengeluiden op jouw mening. En het getuigd niet van enig relativerend vermogen. Wat heel jammer is omdat dan ook je valide argumenten niet meer gehoord worden.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.