Open brief aan de geloofsgemeenschap van Urk en Krimpen aan den IJssel

Beminde gelovigen,

Kunt u mij uitleggen hoe u uw gedrag van vandaag rijmt met uw christelijke geloof? Want hoezo meent u met zovelen samen te moeten komen? En hoezo mag u met geweld proberen te verhinderen dat de media deze waanzin vastlegt voor de rest van het land?

Want u mag op basis van de grondwet, u geloof vrij belijden.

En daar mag u, godverdomme, weleens wat prudenter invulling aan geven. Want het verheft jullie niet boven de wet, en het geeft je ook het recht niet om geweld te gebruiken. Want persvrijheid is ook een grondwettelijk recht.

En dan het je niet houden aan de corona maatregelen..

Hoe durf je, als goed christen, je zo af te keren van het democratisch gekozen gezag, en je medemens zo te verontachtzamen? Want jij zit daar, in je huis gods, vroom je geloof te belijden en tegelijkertijd verontachtzamen je alles waar het christendom voor staat. Want, notabene voor de deur van je godshuis, sla en schop jij er lustig op los, alleen maar omdat je te laf bent je uiterst foute keuzes te verantwoorden tegenover de media en daarmee de rest van de Nederlandse bevolking.

Gelukkig hoeft ik niet na te denken of te beslissen over een gerechtigde straf voor jou en de jouwen.

Want daar zorgt het Coronavirus wel voor. En gelukkig laten jullie je ook niet inenten, want dan kun je tenminste de volle lijdensweg doormaken, die het virus je te bieden heeft. Een fijne gedachte in deze lijdensweek. Toch een soort van goddelijke gerechtigheid, als je het mij vraagt.

Want ik ben er wel klaar mee, dat geneuzel rondom jullie geloof.

En waar ik voorheen zou hebben gezegd, leven en laten leven, ben ik er nu voor om heel de geloofsparagraaf uit de grondwet te schrappen. Want jullie hebben aangetoond niet om te kunnen gaan met zulke vrijheden, en net als bij kleine kinderen, moet je die vrijheden in kaderen, met duidelijke grenzen en de daarbij behorende straffen bij het overschrijden van de gestelde grenzen.

Want jullie geloofswappies dienen gestopt te worden.

Want jullie hebben waanideeën. Want alles is gods schepping, behalve vaccinaties. Sowieso denken dat er een almachtige schepper bestaat is een waanidee. Als er een barmhartige god bestond had je geen kinderkanker, geen christenen die schijt hadden aan hun medemensen en erop beginnen te slaan en schoppen bij een enkele kritische vraag. Ook helpt al die oorlogen van de afgelopen eeuwen niet mee, te blijven geloven in een barmhartige god.

Dus wees blij dat je überhaupt naar de kerk mag, en houdt je daarbij aan de regels waar wij ons allemaal aan moeten houden.

Want anders voorspel ik jou dat je het nog weleens heel moeilijk kan krijgen in dit land van polarisatie en rechtspopulisme. Jij staat niet boven de wet.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx