Open brief aan de horeca en zorgverleners in Breda.

Beste mensen,

Gecondoleerd met deze, door jullie burgemeester geïnitieerde, naaistreek.

In het kader van operatie “gat in mijn hand” van Hugo de Jonge, mogen jullie vanuit het ziekenhuis, en jullie gesloten cafés komende zaterdag toekijken hoe eerst 10.000 losgeslagen jongeren met het OV of op eigen gelegenheid naar jullie prachtige stad komen, zich vervolgens klem-je-zuip een slag in de rondte feesten, om vervolgens ram van de kaart weer huiswaarts te keren.

Ze zijn dan wel van tevoren getest, maar wie ze onderweg, in uitgelaten sfeer en het bravoure dat hoort bij jong zijn, tegenkomen is onduidelijk. Laat men extra ov rijden? Want tijdens het evenement zelf, buiten, zullen de overdracht van het virus en dus het elkaar besmetten, niet tot problemen leiden. Daarvoor hoeft je geen experiment te houden, daarvoor hoeft het RIVM alleen zijn kennisachterstand maar in te lopen.

De grootste gezondheidsrisico’s zitten ‘m in de vervoersbewegingen en de vorm van vervoer er naartoe en terug.

En die mag u in uw al overbelaste ziekenhuis daarna weer proberen te genezen, waar dan ook in Nederland. Dus ik heb dan ook mijn handtekening onder uw petitie gezet.

En hoe haal je het in je zonnebank gebruinde kop, om daarbij samen met je economie collega’s, de plaatselijke horecaondernemers niet bij te betrekken?

Nee, Talpa van miljardair John de Mol krijgt voor zijn 538 de gelegenheid dit evenement in jullie achtertuin te organiseren. En dit fieldlab wordt geheel gegarandeerd door Hugo gat in mijn hand de Jonge, en dus krijgt iedereen gewoon betaald. Goed betaald. En terecht als je er werk voor levert.

Maar tel ik dan 10.000 zuipende jongeren x 15 biertjes per persoon, dan praat je toch al snel over een hele redelijke omzet voor de Bredase horeca. Maar die kunnen kapotvallen, als het aan de fieldlabs maffia ligt. En aan de burgemeester.

Want ik zou, als ik de horecaondernemers van Breda was, die Paul Depla onder de pek en veren de stad uitjagen. Want je bent een burgervader van niks als jij je niet meteen voor je eigen lokale horecaondernemers sterk maakt op het moment dat jij het grootste experiment totnutoe krijgt toebedeeld. En dan ook nogeens net doen alsof je overvallen bent door het kabinet terwijl omroep Brabant in een dag onderzoek doen, al doorhad dat die fijne burgemeester van jullie al weken op de hoogte is van het komende evenement.

1,1 miljard voor een testmoloch, fieldlabs waar reeds bewezen kennis uit gaat komen…

Beter had men al die vele vele miljoenen geïnvesteerd in het tegengaan van obesitas, suikerziekte type je vreet teveel, en bewegingsprogramma’s voor de vet verzamelende medemens. Dan loopt de IC veel minder snel vol, en dus de druk minder snel op. Investeren in zorgpersoneel opleiden had ook gekund.

Voel u gehoord, gesteund en begrepen.

Want weldenkend Nederland staat achter u. Steunt uw petitie massaal en zodra het weer kan kom ik een middagje Bredase horeca doen. Gewoon, omdat het dan wel kan.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.