Open brief aan de ouders van de Bossche jeugd

Beste ouders,

Waar waren uw kinderen gisteravond? Waar zijn ze nu? En waar zijn ze vanavond na negen uur?

Want het is natuurlijk wel uw verantwoordelijkheid te weten waar uw koters uithangen.

En dat maakt u medeverantwoordelijk voor hetgeen er gisteren in het centrum van Den Bosch is gebeurd. En is uw kind daarbij opgepakt, dan gaat u het in uw portemonnee merken ook. Want gemaakte schade wordt verhaald, loopt al snel op tot boven de tienduizend euro, en mag u ophoesten.

Daarnaast loopt die van u een strafblad op, wat zijn kansen op een goede stage- of arbeidsplaats sterk verminderd.

En wat dat betekent? Dat ie nog heel lang bij u boven op zijn kamertje zal wonen. Op een dag wellicht kostendeler met u wordt. Op nog jarenlang op uw portemonnee zal blijven teren.

En dan kan u nu wel klagen over de coronamaatregelen, het feit dat ie zich al zolang verveeld thuis, en dat ie niet naar school kan, maar geen van die argumenten rechtvaardigd wat er gisteren gebeurd is.

Zorgt u er dus voor dat ie vanavond wel op tijd thuis is?

Zou ik wel doen als ik u was. Want de gevolgen zijn niet te overzien als u dat niet doet en bovenstaande gevolgen uw leven voor de komende tien jaar vergallen. En dat gun je niemand. Ik u dus ook niet. Maar als u de hand niet weet te houden aan het gedrag van uw kinderen, is dit wel wat u te wachten staat. Financiële ruïnering , maatschappelijke uitsluiting en jarenlang gevolgen plukken van een of twee avonden relschoppen.

Komt u, samen met uw kinderen, weer tot zinnen?

Dank u wel. Het zal de komende tijd echt niet gemakkelijk zijn, want het is nog maar de vraag wanneer deze ellende achter de rug is. Als u het mij vraagt, voorlopig nog niet.

Toch is uw rechte rug het enige wat uw gezin kan behoeden voor nog meer ellende. Want politie en justitie stortte zo’n enorme bak met stront uit over hen die gepakt worden tijdens de rellen. Dat wil je niet weten. Maar da’s wel volkomen terecht. Want je blijft met je poten van andermans spullen af, en van de straat na negen uur ‘s-avonds.

Althans dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.