Open brief aan de Urker gemeenschap

Toespraak burgemeester Urk over de rellen van zaterdag 23 januari, naar aanleiding van het ingaan van de avondklok.

Hallo,

Waar the fuck zijn jullie nou mee bezig joh?

Hebben jullie recentelijk weer een partij van jullie favoriete poeder binnengesmokkeld, en zijn jullie nu zo doorgesnoven, dat jullie het weer eens niet konden laten?

Of is dit het gevolg van jullie jarenlange ons kent ons cultuurtje, dat tot zoveel inteelt heeft geleid, dat de generatie jongeren van nu, gewoon niet beter weten en feitelijk geestelijk gehandicapt moeten worden verklaard?

Want je zou toch denken dat het niet aan de streng christelijke opvoeding met diezelfde normen en waarden kan liggen die jullie als zwarte kousen gemeente zo hoog in het vaandel hebben staan.

Want jullie zijn toch van die fervente kerkgangers daar? Een belediging voor ieder geloof, zijn jullie. En jullie ouders? Heb je die vastgebonden in de kast opgesloten ofzo? Of staan die dit anarchistisch anti coronamaatregelen optreden van hun kroost oogluikend toe? Hoe het ook zit, weet wel dat jullie met dit soort acties alleen maar bevestigen, wat de rest van Nederland al heel lang denkt over de Urker gemeenschap: Ach, ze weten niet beter. En zo’n colonie wappies, is net zo leuk om naar te kijken als aapjes in een dierentuin. En vandaar dat wij iedere zomer jullie zo massaal komen bezoeken. Da’s geen toerisme. Da’s puur leedvermaak.

Zo’n 40% van jullie stemt FvD en/of PVV.

En toen Baudet na de laatste verkiezingen begon te vertellen over de uil van Minerva, en de zuil die hij op deze rots ging bouwen, zag ik het zo voor me: Hoe jullie doodstil en met open mond naar de tv staarde. Zo’n verdwaasde uitdrukking op je gezicht, die zo typerend is voor dom volk wat totaal niet begrijpt waar het over gaat. En? Wat hebben jullie al gemerkt van zijn macht in de provincie? Hoeveel beloftes is ie al nagekomen?

Gelukkig stopt het testen op Covid-19 bij jullie op Urk.

Nou alleen nog een hoog fijnmazig hek eromheen, en klaar! Je weet wel, met van dat extra sterke gaas, dat ze ook gebruiken op TBS klinieken en de EBI in Vught. Want afzinken in het IJsselmeer kun je het IJsselmeer niet aandoen. Chemisch afval flikker je ook niet in de sloot, niet waar? Alhoewel, daar zullen jullie misschien ook wel heel anders over denken… Kijk, en ik hou van authentiek en rebels. Eigengereid, vind ik geweldig. Zeker als het een heel dorp of andere gemeenschap betreft. Maar jullie zijn meer een woonvorm voor uitbehandelde verslaafde mafkezen. En daar past het best een hoog hek omheen.

Want wat hebben jullie met al dat rellen totnutoe weten te bereiken? Behalve het schade toebrengen aan jullie eigen dorp, de reputatie van jullie gemeente, en de toekomst van jullie zelf?

Want als jij van Urk bij mij als ondernemer in de regio om een stageplek of een baantje kwam vragen, dan bedankte ik toch vriendelijk. En hoe gekker jullie je gedragen, des te erger dat wordt. En dat gebeurd ook niet van de ene op de andere dag, maar iedereen die zich van jullie afkeert, komt ook nooit meer terug. En dus maken jullie meer kapot dan je lief is.

En sinds een aantal jaren is de corrigerende tik verboden geworden. Dat heeft jullie ouders vast al veel frustraties gekost.

Maar dan wijs ik jullie ouders er toch maar eens fijntjes op dat als je ze van achteren in een ferme klap buiten westen slaat met een honkbalknuppel, niet te bewijzen valt dat u überhaupt geslagen hebt. En kwaad kan het ook niet, want in die bovenkamers van jullie jeugd zit volgens mij niks dat je nog kapot kan slaan. Anders deden die kolere koters van jullie wel normaal.

Kortom, gefeliciteerd Urk met weer een sterk staaltje zelfvernietigende dorpspromotie

Wij komen na de crisis gezellig weer aapjes kijken. Maar blijf je dan wel een beetje op afstand? Want ondanks dat wij dan wel allemaal zijn ingeënt, kunnen we beter maar geen enkel risico nemen. Want God weet wat je bij jullie nog meer kan oplopen. Dus hopelijk maken ze snel werk van dat hek. Kunnen jullie meteen entree gaan heffen ook. Net als bij het aapjes kijken in de dierentuin.

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.