Open brief aan prins Bernhard jr.

Hoogheid,

Vandaag bereikte ons het bericht dat er, namens u, uitnodigingen worden verstuurd aan Nederlandse artiesten om te komen optreden tijdens het door u naar Nederland gehaalde formule 1 spektakel.

De voorman van Chefs Special liet vandaag via Instagram weten dat uw organisatie daar exact nul hele eurootjes voor wenst te betalen. De vragen die dat bij mij opriep, kun je samenvatten in 1 woord: Hoezo?

Want u, in uw hoedanigheid van huisjesmelkende vastgoedproleet hangt zelf het adagium “No romance without finance” aan. Kort gezegd: U stelt al die pandjes van u toch ook niet gratis beschikbaar aan uw huurders? Toch?

Maar zelf betalen voor geleverde arbeid, van veel meer mensen als alleen een zanger en diens mede bandleden, vindt u niet nodig?

Terwijl u wel een gigantische 70 duizend x € 150,- incl. BTW wenst op te halen van de bezoekers. En dat ook nogeens maal het aantal dagen dat dat bevoorrechte evenementje van u gaat duren.

En dat u niet gehinderd wordt door enige schaamte, en het inlevingsvermogen van een zak cement hebt, het zal wel. Maar 1 ding durf ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren en dat is: Zo bent u niet opgevoed. Hebben uw ouders al gereageerd? Want die zullen zich wel kapot schamen, maatschappelijk betrokken als dat ze zijn.

Hoe durf je?

Want tenzij uwe hoogheid al de hele coronacrisis geen huurpenningen meer heeft ontvangen van uwe hoogheids huurders, grenst deze proletenactie aan het misdadige. Het is niet strafbaar, want vragen staat vrij, maar dat zou het wel moeten zijn.

Een Engelse uitdrukking luidt: If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.

Dus als u de risico’s neemt die komen kijken bij het organiseren van een formule 1 race, wetende dat die ooit gestopt zijn wegens chronisch verlieslatendheid, zult u ook de rekening moeten betalen. Daar heb je geen kek brilletje voor nodig om dat in te zien.

En normaal gesproken roep ik aan het eind van zo’n open brief op om u diep, heel diep te gaan schamen..

Maar we hadden hierboven al vastgesteld, dat dat ‘m niet ging worden. En dat vind ik pas echt verschrikkelijk…

Vooral voor uw ouders..

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.