Staat der Nederlanden is om: Herstelvisie wordt ook bij de Staat de norm

Ook de Nederlandse staat is om: Zij omarmen voluit de principes van de herstelvisie. Even voor de “andere mensen” onder u die nog nooit een ggz instelling van binnen hebben gezien, of nog nooit geestelijke gezondheidszorg nodig hebben gehad een mini college Herstelvisie voor beginners: De herstelvisie is uitgedacht door een Amerikaanse doctor en in Nederland groot gemaakt door de nieuwe ggz beweging. We hebben ook een soort van goeroe. Hij heet Jim. Een heel wijs man en daarom vertel ik hier niet teveel over hem, want wij willen hem wel voor onszelf houden.

De herstelvisie

De herstelvisie zegt dat je na een slechte periode of episode, jij als psychisch uitgedaagde, je niet moet richten op genezing van je psychische kwaal, maar op je herstel om te komen tot een situatie waarin jij het maximale uit jezelf kan halen. Dat is bij een psychische kwaal vaak ook het maximaal haalbare.

Je zou nu kunnen denken: Goh, wat leuk dat de Staat dat ook omarmt.

Maar zo bedoel ik het niet. De jeugdzorg in Nederland, en dan vooral die voor de meest kwetsbare en moeilijkst te helpen kinderen, is ziek. Ernstig ziek. De diagnose is nog niet helemaal 100% zeker, maar men vermoed het zeer ernstige Over De Schutting Geflikkerderitis. Kortweg ODSG genoemd. ODSG is een kwaal die je kan oplopen als iemand jou zo bij de gemeenten over de schutting flikkert, zo bij hun op het bordje, meestal samengaand met een flinke budgetkorting danwel efficiency effect verrekeningen. Dat is hoe je ODSG kunt oplopen. En dat is ook precies wat er is gebeurd. Met de AWBZ WLZ en WMO, en al die andere afkortingen.

En ze hadden nog zo gewaarschuwd..

Jeugdzorg experts hadden de Staat der Nederlanden nog zo gewaarschuwd. Want de staat zei dat ze de jeugdzorg hadden ingeënt tegen ODSG, maar die experts hadden nog zo gezegd dat deze inenting helemaal niet zo goed werkt, en bracht alle argumenten in waarom de jeugdzorg ernstig ziek zou kunnen worden als het ODSG zou oplopen. Want de gemeenten lukte het niet om de jeugdzorg dezelfde standaard zorgverlening te laten leveren tegen veel minder geld en daardoor veel minder mensen. Mensen die de politiek volgen herkennen de VVD-ers hand meteen: Een hoop bombarie over een majeure ingreep verhullen dat het eigenlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel is.

Maar ja, beter ten hele gedwaald als ten halve gekeerd.

Dat moet vadertje staat gedacht hebben. Je herkent meteen de lacherige en nochalante manier van werken van onze premier in de modus operandi. En gezegend zijn de onwetende, want als jouw brein 70 onschuldige burgerdoden een paar jaar na dato al geheel uit jouw systeem weet te verwijderen, dan gaat dit ziekbed van de jeugdzorg der aller kwetsbaarsten jouw ook niet echt hinderen. Even lachen en weer doorgaan.

Maar het kon zo niet verder en nou moet ie naar een kliniek voor staats-taken die niet helemaal goed zijn.

En dus grijpt de staat nu naar een rigoureus middel. Want zo kan het niet verder zo beseft men, ik gok omdat er claims en rechtzaken dreigen. En dus ligt jeugdzorg op intensive care. Welke deel weten we nog niet, en ook niet of nu het juiste deel van de jeugdzorg intensieve zorg vd staat krijgt.

In gewoon Nederlands

De staat haalt dus noodgedwongen zorgtaken terug die ze eerst op nonchalante Mark Rutte style, bij de gemeenten over de schutting hebben gegooid. Maar wederom roepen de experts moord en brand. Want onduidelijk is wat ze precies terughalen en wat de gevolgen zullen zijn. Wederom kondigt men majeur ingrijpen aan zonder duidelijk te zijn wat men nu precies wil.

Eigen schuld dikke bult, en weer bij de kwetsbaarsten van onze maatschappij

Participatiewet, jeugdzorg, WSW, WMO, ggz, ik kan blijven opnoemen. Jullie, want ik niet, hebben die gezellige Mark Rutte in je hart gesloten en houden hem nu al drie kabinetten in het zadel. Zouden jullie niet eens op links gaan stemmen volgende keer? Want rechts staat niet alleen synoniem voor graaien, maar ook voor naaien. De kwetsbaarste groepen lijden het meest onder een rechts kabinet. Of je nou gepensioneerd bent of licht verstandelijk beperkt, geestelijk gehandicapt of arbeidsbeperkt, je kringspier rekt maximaal onder dit bewind. En het enige wat je kan doen is krom gaan staan en hopen dat het niet heel zeer gaat doen.

En hoe gek het ook klinkt: het went vanzelf…

Dat genaaid worden bedoel ik. En hier spreekt jarenlange ervaring. Maar wat leveren we aan de maatschappij af als we de jeugdzorg niet weten te managen? En waarom lijkt het wel alsof die breed lachende grote leider van ons alleen de allerkwetsbaarsten pakt? Miljonairs allemaal 5% meer belasting laten betalen, lost heel veel geldproblemen op.

Maar terug naar de herstelvisie

Want ze rekenen in Den Haag niet genezing van de jeugdzorg. Zoveel is duidelijk. Want dan was er wel een duidelijke aanpak gepresenteerd. Nu gaan ze wel ingrijpen. Maar meer als het maximale halen binnen het bestaande budget zal het wel niet worden. Over stikstof gesproken.

Als VN ambassadeur mag je het niet hardop zeggen

Want dat zou het statuur van het instituut en mijn ere functie schaden. Maar…. godvergeetdekerkgangersinhoogmadeniet…

Stefan Vlaminckx

Bezorgd burger.