Tahmina Akefi, niet zomaar de vrouw van.

Tahmina Akefi, partner van wijlen Peter R. de Vries, is niet zomaar “de vrouw van”, maar degene die ons laat zien, wat wij tot nu alleen hadden gehoord.

De slachtofferhelper en crimefighter met een mening over alles en de vasthoudendheid van een pitbull.

Zo kennen wij Peter allemaal. En bij leven hoorde je weleens een gerucht dat het een enorme lieve en gevoelige man was maar geloven deed je het niet. Toen na zijn overlijden echt ieder familielid, kind, vriend of vriendin zich in haast lyrische bewoordingen uitlieten over al zijn lieve, mooie en zachte kanten, dacht je wellicht ‘ach ja, over de doden niks dan goeds’. Maar heb je gisterenavond Vertrouwelijk, de docu over hoe Peters verloofde Tahmina Akefi, hun relatie, leven en zij de periode na de aanslag beleefde, dan weet je nu: Al die verhalen waren dus hartstikke waar! Ik vond het een prachtige documentaire, die maar een doel had: Ons eenmalig laten zien wat Peter zelf het liefst verborgen hield. Wat voor man is hij thuis?

Dolf Jansen, vriend van Tahmina Akefi, verwoordde het heel mooi on stage

Hij kwam eten bij Tahmina, en die deelde mede dat er “Nog iemand zou komen eten”. Dolf komt de woonkamer binnen en ziet daar Peter staan. Zonder rechthoekig kader vd randen van de tv om zijn hoofd. Oprecht in hem geïnteresseerd, nergens een mening over en liet hem steeds uitpraten. “Een oprecht vriendelijke vent”. 30 pagina’s materiaal over de Vries zo de vuilnisbak in want “Dat materiaal kan ik nou niet meer gebruiken.”. De kracht van ontmoeten, wil ik maar zeggen.

En ze loste meteen mijn vraag op uit mijn column na de aanslag, geschreven aan Peter.

Na zijn overlijden schreef ik in dit blogbericht over mijn twijfels ten aanzien van zijn beveiliging. Maar dat loste deze docu, beter, Tahmina zelf in een keer voor mij op. Want dat hij geen persoonsbeveiliging wilde, snapte ze. Je levert al je vrijheid in. “Maar laat dan je vaste routes beveiligen” suggereerde ze nog. Maar dat ging ‘m niet worden, aldus Peter. “Het is alles of niets”. Dat illustreerde ze met een mooi voorbeeld: Peter moest op gesprek bij de NCTV, Nationaal Coördinator Te weinig Veiligheidsmaatregelen voor een bespreking over zijn veiligheid. Onder het gebouw van de coördinator falend beveiligen, zit een parkeergarage. Toch moest Peter 500 meter verderop parkeren. Geen plaats voor hem in de garage. Het falend systeem in twee zinnen.

Kortom, het was het mooiste tv programma/docu over Peter R de Vries dat ik gezien heb.

En ik heb ze allemaal gezien. Daarom adviseer ik u van harte aan Vertrouwelijk terug te kijken via uw tv decoder of via NPO tv app. Want u zult het met mij eens zijn: Liefde overwint alles. Zelfs Peter R de Vries. En dat kunnen zijn aanslagplegers en diens opdrachtgevers niet zeggen. Die hebben zich alleen maar nog belachelijker gemaakt. Ik wens Taghi vele visitaties en weinig echt menselijk contact. Gaat ie die vinger in zijn hol 3x per week, vanzelf waarderen.

Tahmina, dank je wel!

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.