Val niet terug, maar val vooruit. Hoe een motivational speech van Denzel Washington inspireerde.

De motivational speech van Denzel Washington voor afgestudeerden van een universiteit in Amerika.

Val nergens op terug, maar val voorwaarts.

Bovenstaande video is de opname van een speech die Denzel Washington hield voor een grote groep afgestudeerden. Van zijn belangrijkste punten uit deze speech, wil ik u deelgenoot maken.

Voorkeursleverancier van Nieuwe Start Ervaringswerk

In onze samenleving wordt vaak gezegd dat je je school moet afmaken omdat je dan, ook als je niets met dat behaalde diploma zou gaan doen, altijd iets hebt om op terug te vallen. Ook wordt, tenminste hier in Nederland, zo is mijn ervaring, je aangeleerd om altijd risicomijdend te werk te gaan. Jou wordt aangeleerd risico’s te onderkennen, om ze te kunnen vermijden.

Daar zegt Denzel Washington 2 belangrijke dingen over:

Het eerst is, dat hij het concept van ergens op terugvallen nooit echt begrepen heeft. Hij zegt daarover, liever voorwaarts te vallen, zodat je kan zien waar je heen gaat en eventueel gaat raken.

“Wees niet bang om te falen”

Ook zegt hij dat je niet bang moet zijn om te falen.

Want op een dag ga ook jij falen. Een blunder maken, iets vergeten of over het hoofd zien. En aangezien je zeker ooit een keer gaat falen, kun je ook meteen maar beter groots falen. Het zet je vanzelf op jouw pad terug, zodra je ervan geleerd hebt.

Neem dus risico’s. En blijf die ook nemen. Want, zeker in deze tijd van grote onzekerheid, veel mensen zijn van nature zeer risicomijdend. Maar er veranderd niets als je steeds hetzelfde blijft doen. Om een andere uitkomst te krijgen, zul je iets anders moeten doen. En vaak is dat iets nieuws dat u niet eerder deed. Een risico dus. Pipi Langkous: ” Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.”.

Zonder het nemen van risico’s, ontstaat nooit iets nieuws, is er geen vernieuwing, bestaat vooruitgang helemaal niet.

Een beroemde honkballer uit Amerika sloeg meer als 1200 slagen mis of uit. Een record. Maar hij sloeg ook een recordaantal homeruns. Niemand in Amerika praat nog over die misslagen. Wel over dat recordaantal homeruns.

De uitvinder van de gloeilamp deed eerst 1000 uitvindingen die niet bleken te werken. Zijn 1001ste project werd de gloeilamp. Niemand die nog praat over die 1000 mislukte projecten.

Het nemen van risico’s is dus een must om te slagen in het leven.

Benut je talenten

ik zou daaraan toe willen voegen: Ga dat werk doen waar je een passie voor voelt. En Denzel Washington zegt daarover dat iedereen heeft een talent. Van geduld bewaren tot doordrukken. Van mensen verzorgen tot het snel nemen van beslissingen. Ieder heeft zo zijn eigen talenten. Bouw die uit. Want doe je dat wat je het liefst doet, dan geeft dat energie, in plaats van dat het energie kost. Ik ben daar een levend voorbeeld van.

Wees je beste ik. Haal altijd het maximale uit jezelf

Dat begint in mijn praktijk bij de herstelvisie. Ik werk met het uitgangspunt dat mijn cliënten nooit meer geheel zullen afkomen van hun psychisch lijden. Daarom streven wij naar het behalen van de hoogst haalbare kwaliteit van leven, maar vooral: Cliënt daar brengen waar hij maximaal kan presteren, en dus zijn beste leven kan leven. En daar brengen leest u als, al die maatregelen nemen en zijn leefomgeving zo inrichten dat alles is gericht op het maximaal laten presteren van die individuele cliënt. Hoe u het maximale uit uzelf haalt, weet u het beste. Maar u heeft ons om er met u over te sparren.

Val voorwaarts, blijf risico’s nemen, en blijf het maximale uit uzelf halen.

Ook nu, na deze crisis of wanneer u te maken krijgt met een faillissement of erger. Ik ben zelf ook nog maar net hersteld van een faillissement en ik vind dat niks om mij voor te schamen. Ik heb gefaald. En ervan geleerd. Daarnaast heeft het mij gevormd, mij op een beter levenspad gebracht, en veel nieuwe inzichten opgeleverd. En dat zal voor u, indien u faalt, niet anders zijn. Dus faal groots!!!

Althans, dat vind ik.

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.