We moeten er bang van worden, anders gaan we ons nooit aan de regels houden

Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen is er duidelijk over: We moeten allemaal bang worden van het coronavirus, anders gaan we ons nooit aan de regels houden, zo laat hij optekenen door het AD

Voer hieronder je e-mailadres in en ontvang dit blog voortaan per mail als het verschijnt. Gegarandeerd zonder dat wij uw gegevens verkopen of uw mailbox vol spammen.

Een op de tien houdt hart- of longklachten

Want een op de tien houdt blijvende hart- en longklachten over aan een Covid-19 infectie. Ook vindt hij dat we meer geconfronteerd dienen te worden met foto’s van kapotte longen en de ellende op de IC’s. Ook op social media.

Want alleen als we bang genoeg worden voelen we de noodzaak de regels te volgen.

Daar heeft hij denk ik wel een punt. Want maar weinig mensen voelen op dit moment de noodzaak de regels strikt te volgen. Als je zag hoe de nog geopende supermarkten vol liepen in de grote steden, omdat er drank moest worden ingeslagen voor thuis, dan weet je wel genoeg denk ik zo. En achter de voordeur handhaaft de sterke arm niet, tenzij er sprake is van overlast.

Pas nu, na veel maatschappelijke druk en na een weekend met drie diensten met telkens 600 gelovigen, gaan de kerken vrijwillig over op het beperken van bezoekers.

Want grondwettelijk is het belijden van je godsdienst gewaarborgd. Waar mij dat steekt is bij het artikel dat zegt dat burgers in Nederland, in gelijke gevallen ook gelijk behandeld dienen te worden. En dan is het beperken van bezoekers voor theaters en het verbieden van publiek bij het voetbal, natuurlijk een gotspe te noemen. De gelijkheid zit ‘m in dit geval in het onbeperkt mogen toelaten van gelovigen in een weliswaar grote, maar wel gesloten binnenruimte. Maar datzelfde bij theaters en stadions niet toestaan.

Maar zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen van ondermijnende communicatie en het bagataliseren van zaken.

Ondermijnende communicatie is communiceren dat je mondkapjes moet gaan dragen, waarna het RIVM laat weten geen enkel bewijs te hebben dat dat ook werkt. Ook een minister president die voor tv wordt gevraagd of in de tweede kamer geen mondkapjespplicht geldt, en daar vervolgens geen antwoord op heeft, om dan ook nogeens een wegwerpproduct te tonen na de vraag of hij er ook een bij heeft, werkt bagataliserend. Zo krijg je mensen inderdaad niet mee in je streven het virus in te dammen.

En kies nou toch eens; groepsimmuniteit of indammen en uitroeien

Want wil je indammen en uitroeien dan zul je keihard moeten ingrijpen op elke brandhaard die opduikt en inkomend internationaal verkeer, via lucht- en gewone havens 100% moeten controleren op COVID-19. Een periode van quarantaine instellen en iedere brandhaard uittrappen. Ga je alsnog voor groepsimmuniteit dan zul je plannen moeten maken hoe je dat wil bereiken zonder dat dat massale sterfte onder ouderen en kwetsbaren veroorzaakt. En op de koop toe moeten nemen dat er een hele grote groep mensen levenslang klachten zal overhouden aan je beleid.

Dan het accepteren van doden door deze maatschappij.

Een andere arts maakte zich een paar dagen eerder, in diezelfde krant kwaad over het feit dat we wel 19.000 doden per jaar accepteren, die door roken omkomen, maar de 10.000 dodelijke coronaslachtoffers totnutoe, bestrijden met draconische en alles ontwrichtende maatregelen. Dat weet de arts aan het feit dat de accijnsinkomsten de kosten voor de behandeling van rokers gigantisch overstijgen. Kortom, een smerige kwestie van regeren met de portemonnee ipv met een hart voor je burgers. En dat verwacht je als de Vaak Veroordeelde Democraten (VVD) in de regering zitten. Maar dit valt ook de regeringen hiervoor aan te rekenen.

Als zorgverlener zie ik vereenzaming, druggebruik, huiselijk geweld en kapotlopende relaties toenemen.

In de dagelijkse praktijk zie ik vereenzaming toenemen, vooral uit angst voor het virus, en het verspreiden van desinformatie via social media. Daardoor nemen zaken als drugs- en alcoholgebruik onder mijn doelgroep toe. Maar bijvoorbeeld ook uitval waardoor dagbesteding en werk in gevaar komen. Door het samenspel van veel thuiszitten, discussies, en het niet meer kunnen afreageren middels sport, zie je ook toename in huiselijk geweld en het stuklopen van relaties. Er zijn ook signalen van meer seksueel geweld en misbruik. Daarom is het belangrijk dat de staat met de juiste maatregelen die zaken regelt die er geregeld moeten worden en liefst hard ingrijpt wanneer nodig maar ook zo snel het weer kan, de boel weer vrij laat. Want als we met halfslachtig beleid deze crisis blijven rekken is al snel de kuur erger als de kwaal met veel onherstelbare schade tot gevolg.

Althans, dat vind ik.