“Wij willen niet over racisme praten, en dat geldt zowel voor FC Chocolade als voor FC Roomwit.”

Aan het woord is Stefan Vlaminckx, eigenaar van Nieuwe Start Ervaringswerk.

En hij citeert vrij uit een onderzoek van 1Vandaag, dat vandaag verscheen. “Daaruit bleek dat de spelers van FC Roomwit, zoals ik de witneuzen in onze bevolking pleeg aan te duiden, liever niet over racisme praten. Lees: Weinig respondenten op het uitgezette onderzoek. En dat bleek onder de zwarte, bij gebrek aan iets origineels, bevolkingsgroep niet heel anders te zijn.”

Goh, hoe zou dat nou toch komen? U gelooft vast nooit, als ik u zeg, dat het zo hoort.

Want dat is wat er aan de hand is. Racisme is een moeilijk onderwerp omdat iedereen het doet, en dat ook zo hoort. Wij zijn de grootste soort mensapen op aarde. En er zijn een aantal verschillende rassen, die bij elkaar wonen per ras vaak weer opgedeeld in groepen met spoorlijnen, snelwegen en vliegverbindingen ertussen. En die grote groepen en rassen mensapen, zijn genetisch geprogrammeerd de eigen groep voorop te stellen, te beschermen en te onderhouden. En het maakt niet uit bij welk elftal je speelt. FC Roomwit of FC Chocolade, je kijkt altijd eerst bij de eigen supporters, voordat je op de andere tribune opzoek gaat naar een geschikte partner.

Zouden we het toch eens moeten kijken naar ons gedrag, gezien de kwalijke gevolgen die het kan hebben.

Want wij kloppen onszelf toch zo hard op de borst over het feit dat wij een geweten hebben en zo verrekte intelligent zijn? Dan werpt zich dus toch de vraag op, waarom wij zo doen, als het niet nodig is om te doen. Nou, en ik zou weleens willen weten of naar oerdriften als invloed op je gedrag vandaag, weleens onderzoek is gedaan.

Want iemand droeg die verklaring aan, als verklaring voor alle vormen van segregatie, racisme en discriminatie.

En daar had hij een heel verhaal bij, wat ik u verder zal besparen. Ik heb er in ieder geval niet voor doorgeleerd. Maar vond zijn bewering heel plausibel klinken.

Maar dat verklaart voor mij nog altijd niet hoe je er dan toe komt je hele computersysteem zo in te richten, dat het jaagt op onschuldige toeslagouders met kleine kinderen. Dat je de neiging voelt, nou vooruit dan maar. Maar dat we tegelijkertijd dat gevoel niet detecteren en onszelf al helemaal niet afremmen als we bewust of onbewust iemand van een andere groep benadelen, het wil er bij mij maar moeilijk in.

All lives matter

Ziet u het voor zich? Een maatschappij waarin alle mensen allemaal, helemaal gelijk zijn? Nee, ik ook niet. Wel vind ik dat de hypocrisie eruit moet. Wat je buurman is geen haar beter, je doet het zelf ook. En de dominante groep zal in moeten schikken. Dus, om in voetbaltermen te blijven, FC Roomwit zal wat spelers moeten verkopen. Te beginnen met de complete selectie IT-ers van de belastingdienst. En de dialoog mag niet meer gaan over wat de een voor de ander gaat doen. De insteek moet zijn, waarom doe je het zo, als het ook kan, zonder dat het een ander kwetst of schaadt. Want dat doet recht aan het All lives matter principe

De zomerstop is begonnen. En volgend jaar eindigt de competitie met een kleiner puntenverschil als dit jaar.

Want dan boek je vooruitgang. En hopelijk gaan we ooit eens normaal doen tegen elkaar. We hebben elkaar nu een anderhalf jaar niet of nauwelijks gezien. Dat feit zou je kunnen aangrijpen om eens anders met elkaar proberen om te gaan. Een nieuwe start maken. Ik spreek de hoop uit dat je dat ook echt gaat doen.

Althans, dat vind ik

Stefan Vlaminckx is VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving. Hij blogt over alles wat hem opvalt, aandacht verdiend of gewoonweg een misstand is die aangepakt moet worden.
VN ambassadeur rechten van de mens met een handicap en inclusieve samenleving, blogger en ontwikkelaar van het eerste VBHC concept voor in de WMO-bg thuisbegeleiding.