Wordt Donald Trump de grootste Amerikaanse massamoordenaar ooit?

“Rare jongens, die Romeinen..”. Obelix, de gay best friend van Asterix, uit de gelijknamige stripboekenreeks, zei het ook al over het toen machtigste rijk van de ons bekende wereld. En ook u heeft weleens meewarrig uw hoofd geschud bij een nieuwsbericht of ander feit over het “Land of the free and the home of the brave.” en grote broer Amerika. Want al die vrijheid daar aan de overkant van de grote vijver, stelt ons weleens voor de vraag: Hoezo dan?

Zijn wij soms minder vrij dan?

Jazeker, zo zal een Amerikaan al snel betogen. Want wij hebben met onze verzorgingsstaat veel collectiviteit in ons systeem ingebouwd, dat solidariteit vraagt van de deelnemers, en die hebben dus geen andere keus dan meebetalen aan de collectieve regelingen. En dat beoordeeld de rare jongen die wij Amerikaan noemen, als betutteling en gebrek aan keuzevrijheid. Dat daardoor, bijvoorbeeld, tientallen miljoenen mensen geen enkel vangnet hadden voor torenhoge zorgkosten omdat de premie niet was op te brengen, wordt door de Amerikaan al snel geschaard onder de eigen keuze van de onverzekerde. ObamaCare moest daar wat aan doen, maar wordt alweer bijna vier jaar stukje bij beetje afgebroken door de republikeinse regering van the Donald.

Afgelopen week verloren 10 miljoen mensen hun baan.

En in bijna alle contracten van die Amerikaanse zorgverzekeringen staat geschreven dat je verzekering stopt zodra je een tijdelijke werkloosheidsuitkering (Hey, maar is dat dan geen collectieve regeling? Jazeker!) aanvraagt. Van de ene op de andere dag ben je dus nergens meer voor verzekerd, waar het de zorg betreft.

Dat heb je leuk opgeschreven Stefan, maar die mensen zijn ontslagen door toedoen van de COVID-19 pandemie. Je gaat me toch niet vertellen dat…

Reken maar van Yes, dat dat exact is wat ik jullie ga vertellen. Voor ziektekosten onverzekerde Amerikanen hebben bij een besmetting met het Coronavirus maar een keus: Bidden dat ze geen COVID-19 klachten ontwikkelen die intensieve ziekenhuiszorg vereisen, want dan zijn zij pas echt het haasje. Screwed, noemen ze het zelf.

En las ik niet ergens dat er een verband bestaat tussen het ontwikkelen van de ernstigste klachten en overgewicht?

Inderdaad, het virus dat de COVID-19 ziekte veroorzaakt, nestelt zich volgaarne in het menselijk vetweefsel, waardoor bestrijding door ons eigen immuunsysteem bemoeilijkt wordt. Daardoor gebeuren er in ons lichaam 2 dingen: Er ontstaan ontstekingsreacties, vooral in de longen, wat als gevolg heeft dat je lichaam automatisch vocht die kant op stuurt, om de virusdeeltjes af te voeren nadat je witte bloedlichaampjes ze hebben vernietigd. Maar omdat vanuit je eigen lichaamsvet een gestage stroom virusdeeltjes blijft komen, komt er zoveel vocht in je longen terecht dat je feitelijk verzuipt in je eigen lichaamsvocht.

En doordat je lichaam zo ontzettend vecht tegen de bierkaai kan, wanneer de strijd feitelijk gestreden is, je immuunsysteem op hol slaan, door een gebrek aan cellen die moeten zorgen voor het afremmen van je immuunsysteem.

Althans, zo legde opperkinderlokker Freek Vonk het uit op YouTube. En welk volk stond ook alweer in de boeken als het zwaarste ter wereld….? En hoor ik daar een kwartje vallen? U begrijpt dat er dus potentieel een medische ramp te gebeuren staat in de good old U.S of A. die zijn weerga niet kent. Tijdens de “Great Depression” in de jaren 30 van de vorige eeuw, zijn er ook bergen vrije burgers gestorven door pure armoede. Maar weet men deze pandemie niet heel snel in te dammen, dan zie ik het lijk al drijven. Sterker, dan zie je al snel miljoenen lijken drijven. In alle vrijheid zien de niet getroffen Amerikanen die dan ook drijven. En dan hebben ze wederom een president nodig zoals president Roosevelt, die kwam met the New Deal om de Amerikaanse economie te redden.

En the Donald heeft het staatsmanschap van een boktor.

En veel te laat gereageerd op de huidige crisis. Feitelijk doet hij het nog steeds niet goed. Legt maatregelen uit als advies waar hijzelf geen gehoor aan gaat geven. In New York wordt in het stadsdeel Queens, de wijk Corona (geen grapje!) het hardst getroffen. En daar wonen, u raad het al, de mensen met de laagste inkomens. Kijk, en als jij met heftrucks en koelvrachtwagens moet werken omdat de lijken niet anders meer “verwerkt” kunnen worden, dan is dat een teken aan de wand.

Kijk, en dan ben ik toch blij dat ik een Nederlander ben.

En wij collectief onze Gezondheidzorg regelen. Want geld als maatstaf van hoeveel zorg jij je kan veroorloven, dat zou verboden moeten zijn. Even in the land of the free, and in the home of the brave.

Althans, dat vind ik.