Zelfs op LinkedIn ben je niet veilig.

We worden een dictatuur ingerommeld, let wel wereldwijd hé! De komende noodwet is er gekomen om de grondwet aan te passen, en onze grondrechten in te perken. De privacy van de nieuwe corona app deugt niet en is er ook alleen maar om ons permanent in de gaten te houden. En klap op de vuurpijl: Het komende vaccin tegen het Coronavirus wordt ons verplicht opgelegd, en is er feitelijk alleen maar om ons allemaal een chip in te spuiten die ons kan gaan beïnvloeden.

Bovenstaande beweringen kwamen de afgelopen tijd, vooral in commentaren onder berichten van of vanuit de regering, voor op zakelijk netwerk LinkedIn.

Ja, het verbaasde mij ook. En aangezien ik de mening ben toegedaan dat ook belachelijke en onware meningen een plekje verdienen en dus nooit weg gemodereerd zouden mogen worden, ben ik opzich blij dat ze bij LinkedIn niet heel hard lopen als het gaat om het verwijderen van onzin. Maar waar ik echt een beetje jeuk van krijg, is dat je zo’n publicist via commentaar wel kan vragen om de onderbouwing, maar omdat die er simpelweg niet is, meestal verwijzen naar websites vol met de meest belachelijke theorieën. En die onderbouwen elkaar, zeg maar. Of je wordt met je vraag waarom men al die ellende over ons uitstort gewoonweg genegeerd. En dat dat soort praktijken zich voordoen op Facebook of het sociaal media riool Twitter, daar kan ik me alles bij voorstellen. Maar op LinkedIn? Het eerste wat ik dan denk: Je bedrijf zal maar vermeld staan in het profiel van zo’n malloot. En hoe denk iemand ooit nog een serieuze kans te maken op een zakelijke kans via LinkedIn? Zo zonde vind ik het. Zowel voor de kwaliteit van de posts en reacties en voor die mensen die op deze manier hun zakelijke geloofwaardigheid de nek omdraaien. Dus het mag van mij, zulke maffe theorieën posten. Maar bezint eer u begint is hier wel aan te raden.

Ik heb bij al dat soort geplaatste meningen sterk de neiging om de waarom-vraag te stellen.

Want waarom zouden onze machthebbers ons eerst drie maanden thuis neerzetten, een virusinfectie verzinnen en de wereldeconomie zowat om zeep helpen? Om ons verder onder controle van de staat te brengen, aldus de complotdenkers. Wat ook al geen hout snijdt. Want we zijn allang tot slaaf gemaakt. Hebben bijna allemaal een apparaatje op zak dat alles wat we doen probeert te registreren, en voor deze Corona COVID-19 crisis liepen we al strak aan de leiband van de Staat, de werkgever en de hypotheekbank. Zo sterk zelfs dat we allemaal exact op dezelfde tijd opstonden, naar ons werk vertrokken, er weer van terugkwamen, onze boodschappen, sportactiviteiten en huisinrichting allemaal op dezelfde manier haalde en consumeerden. Kortom, hoe slaafs wil je het hebben?

En nu? Chaos!

We werken allemaal thuis, waar we tijd genoeg hebben om ons de gekste theorieën eigen te maken. Wie wanneer zich waar bevindt weten alleen Google en Apple zeker. We hebben een berg minder sociaal contact waardoor we ons wel moeten afreageren op de vrouw en onze kinderen. En we hebben de economie zo ontwricht dat hele volksstammen er alleen maar armer op worden, daardoor steeds bozer worden en aldus voor steeds meer onrust en demonstraties of rechtzaken zorgen. Dan was het voor de grote crisis toch beter voor elkaar voor onze meesters zeg maar. Dus ik vind het een slechte theorie..

Dan de privacy issues rondom de corona app.

Op datzelfde LinkedIn postte iemand 2 screenshots. Een met de gevraagde toestemmingen van WhatsApp. En een van de toestemmingen die de corona app vraagt van diezelfde gebruiker. De corona app verloor met 5 tegen 130 ongeveer. Dus waar de corona app slechts 5 toestemmingen vraagt voor bluetooth gebruik, en wat cruciale functies, vraagt WhatsApp toestemming voor echt alles behalve je pincode. Van locatie tot slaapstand. Van toegang tot al je media zoals foto’s tot het lezen van al je sms’jes, ze willen er toestemming voor. En zonder ja te zeggen geen WhatsApp. Moet ik hier nog iets aan toevoegen? Oja, het systeem met het gebruik van codes maakt het een absoluut anonieme registratie in de corona app. En u wordt niks verplicht. Dus ook ontkracht, die complotdenkerswaan.

Als laatste zou ik de mensen die zeggen dat het Coronavirus niet bestaat, een hoax of verzinsel is, graag nog wat mee willen geven.

Ga voor de gein, en dus niet allemaal tegelijk, nou eens kijken in uw streekziekenhuis. Praat eens met wat mensen die daar werken. Als ze nog leeft, vraagt het je oma in het verzorgingshuis eens, hoeveel mensen er bij hun het loodje hebben gelegd. Want als je normaal bij een groot verzorgingshuis twee keer in de week de grote zwarte limo van Pietje de Dood ziet langsrijden, en die frequentie schiet ineens omhoog naar 12 x per week, dan Kun jij wel blijven roepen dat het niet bestaat, maar daar denkt oma, het ziekenhuispersoneel en het Coronavirus zelf toch echt heel anders over.

Wees geen onderbuiker. Maar doe je huiswerk als je iets leest, hoort of ziet. En baseer daar de mening op die je de wereld in slingert. Want ook dit gaat weer voorbij. Dan blijken al jouw theorieën onwaar te zijn. Maar is ook je vriendenkring zich van je gaan vervreemden, je oma dood en de kans om ooit nog een baan te scoren via je netwerk geheel verkeken.

Althans, dat vind ik.

www.nieuwestartervaringswerk.nl/wie-is-stefan-vlaminckx